16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApă caldă în regim de austeritate

Apă caldă în regim de austeritate

Craiovenii racordaţi la centrale termice îşi petrec vara fără apă caldă, din cauza restanţelor uriaşe la Distrigaz. Pentru că situaţia se repetă anual, o parte şi-au cumpărat centrale de apartament, în timp ce restul se chinuiesc încă să-şi încălzească apa pe aragaz.

Lipsa apei calde, pe perioada verii, nu mai este de mult o surpriză pentru consumatorii aprovizionaţi de la centralele termice (CT) din Bănie. Fie că sunt cu facturile la zi către Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova, fie că figurează pe lista rău-platnicilor, craiovenilor în cauză nu le este furnizată apa caldă, din luna mai şi până-n septembrie. „Vinovată“ de situaţia creată este societatea Distrigaz Sud, sucursala Craiova, care, când regia acumulează datorii, trece direct la sistarea gazului, necesar pentru încălzirea apei. Deşi nevinovaţi şi cu facturile la zi, o parte dintre consumatori, care au ghinionul să depindă de CT, trebuie să suporte sistarea apei calde.

În această situaţie se află şi locatarii blocului 148 E din cartierul Craioviţa Nouă. Unii dintre ei, sătui să treacă prin aceeaşi situaţie an de an, au decis să renunţe la contractele cu RATf, debranşându-se de la sistemul centralizat. Pentru a nu rămâne fără apă caldă şi căldură, oamenii au pus bani deoparte şi şi-au achiziţionat centrale termice de apartament.

„Nu ne doare capul cu centralele. Avem apă caldă când vrem noi. Nu trebuie să ne rugăm să-şi plătească toţi vecinii facturile ca să nu ne sisteze apa, aşa cum era înainte, când depindeam de Termoficare. Acum dacă plătesc am această utilitate, dacă nu am bani, rămân fără“, a menţionat Minodora Tîrnă, învăţătoare. Situaţia este identică şi în celelalte blocuri care depind de CT. Craiovenii care nu au posibilităţi financiare să investească într-o centrală de apartament se chinuiesc zilnic să-şi încălzească apă pe aragaz.

 

Termoficarea a demarat transformarea CT

 

Datoriile RATf Craiova către Distrigaz ajung, în luna mai, la aproximativ patru milioane de lei, potrivit estimărilor directorului adjunct al regiei, Nicolae Degeratu.

„Noi nu putem să facem nimic. Din cauza datoriilor, cei de la Distrigaz au decis să nu ne mai aprovizioneze cu gaze. Soluţia este ca toţi datornicii să înţeleagă să plătească tot ce consumă. Altă soluţie nu este. Din cauza acţiunilor lor au de suferit şi craiovenii care sunt conştiincioşi la plata facturilor“, a declarat Degeratu.

Pentru că în prezent centralele termice nu funcţionează, conducerea regiei a prins momentul să îşi pună în practică şi planul de transformare a acestora în puncte termice (PT). Acţiunile au fost deja demarate, prima fază constând în dezafectarea unităţii, urmată de amenajarea la standarde moderne a viitorului PT.

Ieri, la fosta CT nr. 8, din Craioviţa Nouă, se muncea de zor. Ion Popescu, maistru coordonator de zonă, angajat al regiei, a explicat că lucrările se încadrează în grafic, fiind posibil să fie finalizate chiar mai devreme. „Se refac pardoseala, canalizarea menajeră şi pluvială. Abia apoi vom monta schimbătoarele de căldură cu plăci şi schimbătoarele de apă caldă“, a adăugat Popescu.

Pe lângă CT nr. 8, regia mai are lucrări la încă 15 centrale termice, peste câteva săptămâni urmând să fie iniţiată amenajarea următoarelor 16 centrale termice. Conducerea regiei a menţionat că din iarna 2007-2008 în Bănie craiovenii îşi vor lua adio de la centralele termice, unde costurile de producere a agentului termic şi apei calde erau mult mai mari decât la PT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS