12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGunoiul Craiovei, în aer

Gunoiul Craiovei, în aer

Contractul dintre Primăria Craiova şi Eco Sud SRL Bucureşti, pentru depozitarea reziduurilor menajere la Mofleni, ar putea fi reziliat unilateral de către municipalitatea din Bănie.

Afirmaţia aparţine viceprimarului craiovean Gheorghe Nedelescu. El a declarat ieri că va înainta Consiliului Local Municipal Craiova o propunere de reziliere a contractului dintre primărie şi Eco Sud, în care va dovedi că firma Eco Sud SRL Bucureşti a încălcat mai multe clauze contractuale.

Potrivit viceprimarului Nedelescu, administratorul rampei ecologice Mofleni ar fi umflat preţul gunoiului încă din 2005, cu TVA necuvenit, ridicând tariful de la 17,85 la 21,2 dolari pe tonă. De asemenea, Eco Sud nu ar fi amenajat drumul de acces în termenii contractuali şi nu ar fi acoperit vechea rampă la timp. Gheorghe Nedelescu mai denunţă încălcarea articolului din contract, care prevede că, după doi ani de la deschiderea noii rampe, respectiv 1 iulie 2007, preţul gunoiului menajer trebuie să scadă 11,9 dolari pe tonă, inclusiv TVA. „Ei nu numai că nu au scăzut preţul, dar ne-au chemat în instanţă ca să ne oblige să plătim un tarif de 35 de euro pe tonă fără TVA“, a precizat Nedelescu. Conform contractului nr. 17 din 2002, „preţul negociat de părţi nu poate depăşi 12 dolari/tona, cu TVA inclus, pe toată durata contractului“, adică pe 49 de ani. Excepţie se putea face în primii doi ani, când, pentru o mai rapidă amortizare a investiţiei, constructorul avea dreptul să solicite cu 50% mai mult. Menţionăm că la această oră craiovenii plătesc circa un milion de euro anual pentru depozitarea deşeurilor menajere, iar o eventuală majorare, după cerinţele Eco Sud, i-ar obliga să scoată din buzunare aproape cinci milioane de euro anual. Bogdan Ştefănescu, administratorul rampei ecologice, nu a putut fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS