12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutorităţile îl scot vinovat pe Marius

Autorităţile îl scot vinovat pe Marius

Autorităţile juţedene nu se consideră vinovate de eşecul tânărului instituţionalizat care a fost respins de familia engleză pentru care trebuia să muncească. Pentru a mai drege busuiocul, acestea spun că Marius ar putea beneficia în continuare de măsurile de protecţie oferite de statul român, deşi a solicitat să nu mai beneficieze de ele.

Cazul studentului de 23 de ani aflat sub protecţia autorităţilor judeţene, care a fost refuzat de familia britanică şi a rămas timp de câteva zile la mila englezilor la care se angajase, a fost prezentat ieri de Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj într-o variantă mult mai „îndulcită“ decât cea dezvăluită joi de secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă. Deşi directorul nu a negat nici o clipă ce i s-a întâmplat tânărului în Marea Britanie, acesta a afirmat că responsabilitatea aparţine în totalitate tânărului care a fost consiliat de către specialiştii direcţiei să nu plece. „Hotărârea lui a fost că vrea să plece. Se simţea complexat de faptul că are aproape 24 de ani şi nu a făcut nimic în viaţă. Obiectivul nostru nu era ca aceşti tineri să plece“, a spus Stancu. Altfel spus, pe de o parte direcţia a încheiat un protocol prin care tinerii să plece în străinătate, pe de altă parte, tot direcţia este cea care i-a consiliat să nu plece.

Directorul a declarat că, deşi tânărul a fost acceptat în familie primele trei zile, după ce s-a ras în cap în a patra zi, familia şi copilul de care trebuia să aibă grijă l-au respins. În plus, Stancu a precizat că protocolul de parteneriat cu Asociaţia Culturală a Studenţilor şi Tinerilor Absolvenţi de Studii Superioare din Craiova prin care a plecat tânărul este cât se poate de legal şi „transparent“, nefiind necesar acordul Comisiei judeţene pentru Protecţia Copilului, aşa cum susţinuse anterior secretarul Barbărasă.

 

Protocolul nu l-a apărat de refuz

 

Contactarea celor patru tineri care trebuia să plece în Marea Britanie prin sistemul Au Pair s-a făcut, potrivit lui Stancu, direct de către asociaţie, iar parteneriatul cu organizaţia neguvernamentală s-a realizat tocmai pentru a „controla“ cât mai bine situaţia tinerilor peste hotare. „Baza legală pentru acest protocol este un acord european pentru plasament. În baza acestuia se fac plasamente pentru schimburi interculturale. Tinerii din sistemul de protecţie a copilului pot accesa acest program şi fără să ne consulte, dar am preferat să încheiem acest protocol de parteneriat tocmai pentru a avea un control asupra a ceea ce se întâmplă cu aceşti tineri. Am vrut să fim siguri că tinerii care pleacă sunt aşteptaţi la aeroport şi pentru acest fapt am încheiat acest protocol“, a spus Stancu. În acest caz „schimbul intercultural“ presupunea numai îngrijirea copilului de opt ani a familiei engleze, după cum a precizat Stancu, nu şi activităţi de menaj, aşa cum susţinuse Barbărasă.

 

Marius ar putea să beneficieze în continuare de protecţie

 

Adevărul despre ceea ce i s-a întâmplat săptămâna trecută lui Marius ar putea ieşi la iveală în curând, Marius sosind în Craiova în noaptea de luni spre marţi. Tocmai la timp, am putea spune, dat fiind faptul că azi Comisia judeţeană pentru protecţia copilului ia în discuţie cererea sa de renunţare la măsurile de protecţie specială oferite de statul român. Florin Stancu, totodată vicepreşedintele comisiei, a declarat că membrii comisiei ar putea decide să nu sisteze protecţia specială, date fiind circumstanţele. „Înainte să plece a făcut o cerere de renunţare la măsurile de protecţie specială. Tânărul a plecat de luni şi nu a fost timp pentru instrumentarea dosarului şi luarea lui în discuţie, însă mâine (azi-nr.) va fi discutat. În această situaţie este posibil să nu fie sistată măsura pentru că a revenit în ţară“, a spus Stancu. Directorul a fost susţinut şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, care a spus că tânărul nu va fi aruncat în stradă, iar autorităţile vor fi indulgente în această situaţie. „Nimeni nu are nici un interes ca un tânăr care a avut o experienţă nefericită să fie lăsat pe drumuri. O să-i întindem o mână de ajutor“, a precizat Prioteasa.

 

Circ marca Barbărasă

 

Povestea dramatică a tânărului student la Relaţii Internaţionale, din cadrul Facultăţii de Istorie e considerată de preşedintele Prioteasa mai degrabă un circ orchestrat decât un caz de o gravitate deosebită. Prioteasa a menţionat că ştia că subiectul va fi deschis de cineva în cadrul şedinţei de consiliu de joia trecută pentru ca secretarul Barbărasă să lanseze acuzaţii la adresa directorului Stancu.

„Au fost multe lucruri care au fost dezbătute în public, deşi legea ocroteşte tânărul în plasament. Este regretabil că se ajunge la o asemenea situaţie. Ştiam că problema va fi ridicată în şedinţă, dar nu ştiam de către cine şi surpriza mare a venit din partea consilierului Brezniceanu“, a spus Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII