16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanii strică prietenia

Banii strică prietenia

Adrian Jinaru a cumpărat cu chitanţă de mână, de la prietenul său Nicuşor Gărgărici, un teren situat în Craiova. După şase ani a început un lung şir de procese, în urma cărora unii datorează bani altora, iar prietenia lor s-a făcut scrum.

Adrian Jinaru, din Craiova, susţine că a cumpărat în anul 1994, de la Nicuşor Gărgărici, un teren de 2.700 mp situat în Craiova. Atunci nu au încheiat un act notarial şi mai mulţi ani l-a tot rugat pe vânzător să meargă la notar pentru a perfecta actele, dar întotdeauna s-a lovit de refuz. După şase ani a apelat la instanţa de judecată, care a constatat că terenul în discuţie nu era al vânzătorului, ci al mamei acestuia. În aceste condiţii, actul nu mai avea nici o valoare, fapt pentru care părţile au fost puse în situaţia anterioară vânzării. În final (adică în anul 2004), Jinaru trebuia să primească 430 de milioane de lei de la Nicuşor Gărgărici, iar terenul intra în posesia celei care-l avusese, adică mama lui Gărgărici. „Pentru că nu voia de bună voie să-mi dea banii, m-am dus cu hotărârea judecătorească la executor, iar acesta i-a pus sechestru asiguratoriu pe bunuri, adică pe apartamentul în care locuia cu soţia lui pentru a putea să-l scoată la licitaţie, operaţiune în urma căreia ar fi urmat să-mi recuperez banii datoraţi“, a spus Jinaru.

 

Tertipuri penale

 

Pentru a nu pierde apartamentul, familia Gărgărici, care mai avea o ipotecă în favoarea unei bănci, a plătit datoria, a ridicat ipoteca şi pe 6 aprilie 2005 a donat apartamentul soacrei bărbatului. De această dată, actele de donaţie au fost făcute la un cabinet notarial. Pentru perfectarea actelor era nevoie de un extras de carte funciară, care să dovedească al cui este apartamentul şi dacă este purtător de sarcini, adică dacă este ipotecat sau are sechestru notat. Deşi la data eliberării documentului de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj era înregistrat sechestrul pus la cererea lui Jinaru, extrasul de carte funciară nu conţinea nici o menţiune în acest sens. Aşa că notarul a făcut tranzacţia fără nici o oprelişte. După ce a devenit proprietară prin donaţie, soacra lui Gărgărici, Silvia Gârleanu, a făcut contestaţie la executarea silită, pe motiv că apartamentul avea alt proprietar decât cel care era dator lui Jinaru. Într-o astfel de situaţie, Adrian Jinaru s-a văzut în imposibilitatea de a-şi recupera banii de la debitorul Gărgărici. Ce se întâmplase? Nici o tranzacţie imobiliară nu se poate face la un cabinet notarial fără extrasul de carte funciară care trebuie să conţină toate înscrierile privitoare la sarcini. În cazul descris, OCPI a emis un document fals, care a stat la baza unui act notarial de donaţie. „Ştiu cazul lui Jinaru pentru că a fost la noi în audienţă. Într-adevăr, la acel extras de carte funciară asistentul de registrator a făcut o greşeală pentru că a întocmit documentul fără să menţioneze sarcinile apartamentului. Nu cred că greşeala a fost intenţionată, ci s-a făcut din cauza volumului mare de muncă şi a neatenţiei“, a declarat directoarea OCPI, Maria Băsescu.

 

Cine este de vină?

 

Nelica Gărgărici, soţia celui care a vândut în anul 1994 în numele său pământul care nu-i aparţinea, crede că soţul său nu are nici o vină deoarece notarul s-a ocupat de toate documentele care au stat la baza donaţiei. „Noi nu ne-am dus la OCPI să cerem nici un document. De toate acestea s-a ocupat notarul la care noi ne-am dus şi am spus că vrem să-i donăm apartamentul mamei noastre. Este un Dumnezeu pe lumea asta şi o să-l vadă pe Jinaru că ne-am hotărât să-i dăm banii pe care instanţa zice că-i datorăm. Noi am fost prieteni, iar soţul meu i-a făcut rost de presa de ulei pe care a montat-o în curte la el, pe strada Amaradia. Eu sunt inginer chimist şi i-am făcut analize la ulei, nopţi în şir, fără să mă plătească pentru că am zis că suntem prieteni. De la soacra mea i-au rămas multe lucruri pe care nu le-am mai recuperat niciodată pentru că el a divorţat şi s-a mutat“, a declarat Nelica Gărgărici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII