Statul îşi abandonează tinerii peste hotare

Autori


Un tânăr instituţionalizat din Craiova, plecat la muncă în Marea Britanie printr-o asociaţie umanitară, a fost abandonat printre străini de autorităţi şi de oamenii „de bine“ care l-au trimis peste hotare. Singur, fără un ban în buzunar, tânărul a apelat la bunăvoinţa englezilor pentru a ajunge în ţară.

Cazul tânărului de 23 de ani, student la Facultatea de Istorie din Craiova, care a fost lăsat de izbelişte în Marea Britanie după ce familia pentru care trebuia să muncească i-a refuzat serviciile, a fost dezvăluit de secretarul judeţului Gheorghe Barbărasă, la şedinţa de consiliu de joi, pornind de la reclamaţiile consilierului pedist Alexandru Brezniceanu. Acesta a afirmat în plen că la urechile sale au ajuns zvonuri despre mai mulţi tineri instituţionalizaţi şi, în acelaşi timp, studenţi la diferite facultăţi din Bănie care au renunţat la şcoală pentru a pleca la muncă peste hotare.

Barbărasă l-a acuzat public pe Florin Stancu, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Dolj, că a încheiat pe ascuns un protocol de colaborare cu o asociaţie de apartament din Craiova, care intenţiona să trimită la muncă în Marea Britanie pentru un an patru studenţi care locuiesc în garsoniere la fosta Şcoală „Regina Maria“ prin sistemul Au Pair. De plecat, a plecat însă numai tânărul de 23 de ani. Potrivit secretarului, protocolul încheiat cu Asociaţia Culturală a Studenţilor şi Tinerilor Absolvenţi de Studii Superioare Craiova, condusă de Laurenţiu Horăscu, nu a fost avizat de Comisia judeţeană pentru protecţia copilului, cum trebuia să se procedeze, conform legii, şi nici măcar nu a fost înregistrat la sediul direcţiei. În plus, Barbărasă a afirmat că tânărul nu a fost consiliat înainte să plece, că nu ştia o boabă de engleză şi, în cazul plecării sale la muncă, nu s-a avut în vedere faptul că un copil instituţionalizat se adaptează mai greu condiţiilor de muncă. „Directorul Stancu şi-a permis să ia această hotărâre fără să spună nimănui. Am informaţii că tânărul care a plecat luni n-a fost primit de familia respectivă, nu a avut iniţial bani să se întoarcă, dar se pare că a făcut rost de bani de la familia aceea şi luni va reveni în ţară“, a spus Barbărasă.

Secretarul nu a dorit să precizeze cine este persoana care i-a furnizat informaţiile în acest caz, însă a făcut referire la detalii şocante. Tânărul plecat în Marea Britanie ar fi trebuit să aibă grijă de copiii familiei engleze unde a fost angajat, însă, pe lângă asta, ar fi trebuit să facă şi anumite treburi casnice, să spele, să şteargă praful, să gătească, să plimbe animalele de companie ale familiei, activităţi pentru care ar fi urmat să primească lunar doar 220 de lire, masă şi cazare.

 

A renunţat la toate drepturile

 

Povestea de groază pe care tânărul student o trăieşte în prezent în Marea Britanie ar putea continua. Potrivit secretarului Barbărasă, care este şi preşedintele Comisiei judeţene pentru protecţia copilului, tânărul a renunţat înainte de a pleca din ţară la toate drepturile de care beneficia în România, locuinţă, masă, bani de buzunar şi plata taxelor la facultate. După eşecul experienţei peste hotare, tânărul dornic de un trai mai bun pe propriile picioare ar putea rămâne fără nimic. „Înainte de plecare, tânărul a făcut cerere de renunţare la măsurile de protecţie socială de care beneficia, casă, masă, bani de buzunar, taxe şcolare plătite, iar la întoarcerea în ţară nu mai are dreptul la aceste lucruri“, a spus Barbărasă. După cum a precizat Barbărasă, comisia pe care o conduce (şi al cărei vicepreşedinte este chiar directorul Stancu) a înaintat direcţiei o adresă prin care îi solicită sistarea colaborării între instituţie şi asociaţie, însă, din punct de vedere legal, doar plenul consiliului judeţean este cel care poate sista parteneriatul.

Marius de-abia aştepta să plece la muncă

 

Incredibil este faptul că, în urmă cu două săptămâni, tânărul student abandonat peste hotare, al cărui nume este Marius, a vorbit cu unul dintre reporterii GdS, povestindu-i de şansa dată de asociaţia craioveană de a pleca la muncă în Marea Britanie. Cu speranţă şi bucurie în ochi, Marius le-a spus reporterilor GdS că vrea să urmeze cursuri de engleză gratuite în Marea Britanie pentru că este pasionat de engleză şi că, dacă norocul îi va surâde, va cunoaşte o englezoaică şi se vor căsători. „În această vară, pe durata întregii vacanţe, voi merge în Anglia, ajutat de un domn. Voi avea grijă de un copil, voi face cursurile gratuite de engleză, pe care aici nu mi le pot permite din lipsa banilor, iar dacă voi avea puţin noroc, poate voi cunoaşte vreo fată, englezoaică, şi o să mă căsătoresc“, declara atunci Marius pentru GdS.


 

Sediul asociaţiei, o locuinţă personală

 

GdS nu a putut contacta principalii actori ai poveştii, directorul Florin Stancu şi preşedintele asociaţiei, Laurenţiu Horăscu. Primul, pentru că este plecat la întrunire la Baia Mare şi nu a răspuns la telefon, şi pe cel de-al doilea pentru că are telefonul închis. Victoria Croitoru, directoare adjunctă pentru probleme de protecţia copilului în cadrul DGASPC Dolj, nu a dorit să comenteze subiectul, declarând că nu a fost implicată în nici un fel în acest parteneriat. Am decis totuşi să mergem la sediul asociaţiei, la adresa înscrisă în protocolul de parteneriat încheiat cu DGASPC Dolj. Am constatat cu stupoare că sediul asociaţiei este, de fapt, o locuinţă proprietate personală, în care stă o rudă a preşedintelui Horăscu.

 

Refuzat pentru că s-a ras pe cap

 

Singurul care a acceptat să vorbească despre acest caz în afară de secretarul Barbărasă este preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care a declarat că tânărul a ales să plece, deşi a fost consiliat să nu facă acest pas. În plus, Prioteasa a precizat că aspectul renunţării la drepturi este „nesemnificativ“, având în vedere faptul că, probabil, tânărul va fi primit înapoi în garsoniera de la „Regina Maria“. Preşedintele CJ este şi cel care a oferit mai multe amănunte despre motivele refuzului familiei engleze de a-l accepta pe tânăr la muncă. „Eu am înţeles că a fost consiliat să nu plece, însă a ales totuşi să plece. A fost acceptat în primele două zile să aibă grijă de copiii familiei. Când a avut câteva ore libere şi a vrut să plece în oraş, s-a ras în cap şi când l-a văzut copilul la întoarcere, s-a speriat, iar familia nu l-a mai vrut. E un caz al unui copil care a ales să-şi ia soarta în mâini. Nu e un capăt de ţară să-l primim înapoi în cămin. Oricum, acesta este un aspect nesemnificativ“, a spus Prioteasa.Comenteaza acum

5 Comentarii

 1. Mihai said:

  Asta-i tare rau…l-au trimis in Anglia fara ca el sa stie o boaba de engleza…no comment!?

  Cine draq ar angaja un om cu care nu se poate intelege? …mai mult, el trebuia sa aiba grija de copii, sa faca treburi gospodaresti…
  alo oo, voi vruiati ca familia respectiva sa angajeze si un interpret in romana pt a putea comunica cu saracul baiat?

  Vina nu este a lui ci a retardatilor care l-au trimis acolo fara a verifica daca are abilitatile necesare…halal conducatori!

 2. sinziana said:

  sistemul au-pair este, pentru cine nu cunoaste inca, un sistem de sclavie institutionalizata. pentru plata catorva banuti, suficienti sa plateasca acolo gradinarul familia isi ia un mic sclav personal care face tot nu cracneste pentru ca din banii primiti nu isi permite telefonul catre ambasada, si cand pleaca de la ei nu are decat cu ce a venit pt ca intre timp i se cere se plateasca masa si casa desi trebuia sa fi fost platite de familia angajatoare. si sa nu va inchipuiti ca studentul face menaj usor. face menaj complet si i se mai si cere socoteala de ce nu a sters praful in fiecare zi, de ce rufele nu au fost intinse pe dos sau mai stiu eu ce plus ca tb sa stea sa supravegheze copiii ceea ce nu este usor deloc. pentru cei care vreti sa plecati asa: pregatiti-va sa aveti bani de acasa sa ve intoarceti.

 3. Cristina said:

  Salutare tuturor,
  Este o nedreptate ceea ce se intampla. Eu am plecat ca au pair in Marea Britanie prin intermediul acestei asociatii studentesti. Pentru mine este cel mai bun lucru care mi s-a putut intampla. Dupa ce am terminat stagiul de au pair m-am inscris la colegiu. Pe perioada colegiului am avut dreptul sa lucrez part time in UK, iar acum am terminat colegiul si lucrez cu drepturi depline. Asociatia este una de buna credinta si a ajutat mai multi tineri din Craiova sa-si indeplineasca visul. Cine stie ce inseamna programul au pair isi poate da seama ca ceea ce se prezinta in presa este cu totul eronat. Daca ar fi sa o iau de la capat as apela din nou la programul au pair.

 4. pt cristina said:

  nu cred ca acest caz se poate compara cu cel al unui tanar obisnuit. am lucrat cu tineri proveniti din centre de plasament si sunt extrem de dificili, se adapteaza greu la situatii noi, cu atat mai mult cu cat e vorba aici de munca in strainatate. cel mai grav este ca, daca gds are dreptate si tanarul a renuntat la absolut tot, inclusiv la facultate, viata lui e distrusa.

 5. Oana said:

  Eu lucrez ca au pair in UK de 6 luni si este foarte bine nu este asa de rau cum se zice.Asta implica mai multe lucruri:in primul rand trebuie sa sti sa tratezi cu familia cati bani o sa iti dea si ce trebuie sa faci pt acesti bani dar cum majoritatea cand aud de UK pleaca fara sa intrebe nimic…..de asta se intampla ce sa intampla.Ei cred ca daca ajung aici ….fug cainii cu covrigi in coada.
  Nu stiu de ce firma respectiva l-a lasat sa plece pe acel tanar care nu stia nici o boaba de engleza.Probabil sunt inconstienti!!!!

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 30 iunie 2007

Actualitate

» Sondaj CURS: PD ar câştiga alegerile
» Fotbal: Universitatea Craiova – FC Schwadorf 1-2
» Scoţia: Posibil atentat la aeroportul din Glasgow
» Leul rămâne rege în parc
» Caravana „Serbările Timişoreana“, în Craiova
» Evaluarea sănătăţii începe cu poticneli
» Statul îşi abandonează tinerii peste hotare

Local

» Examen de carnet doar în caz de accident
» Martorii lui Tomulescu, acuzaţi de mărturie mincinoasă
» Mugurel Pară a murit la Bucureşti
» Furtună în beneficiul
» Poluare pe Dunăre
» Prostituate în plasa poliţiştilor
» Instalator de aer condiţionat, mort la datorie
» Covoarele olteneşti, marcă originală de Bechet
» Femeia care a învins 13 bărbaţi
» Lux pentru viaţa de apoi
» 3,10 la geografie, 10 după contestaţie
» Pensii majorate, isterie generală
» Bac în lacrimi

Gorj

» Ecologie în mine cu proiecte americane

Sport

» „Marele Circ“ se mută la Magny Cours
» Numai olteni pe podium
» Mergea, învins în sferturi
» Cătălin Gard, în penultimul act
» Federer, invincibil pe iarbă
» Oltchim a ratat transferul Aureliei Brădeanu
» Pantera Tănasie atacă titlul european
» Adversar incomod pentru Steaua
» Turnee memoriale la Pieleşti şi Scaeşti
» Prunariu, în Comitetul Consultativ al CCA
» Pătraşcu îşi definitivează lotul
» Încă un titlu pentru Gică Popescu
» Bondrea îl vrea pe Dorin Rădoi
» Pandurii încep seria amicalelor
» Încălzire cu amatorii

Bani & Afaceri

» Apatie la bursa locurilor de muncă
» Cuarţul de Uricani, scos la licitaţie
» Raiffeisen Bank s-a întâlnit cu IMM-urile
» Servicii de combătut şomajul

Magazin

» Apariţie editorială
» Fereşte-te de radar!
» Gura prostului adevăr grăieşte
» Bancul zilei
» IA TE UITĂ
» Horoscop
» Scurte stiri
» Cumpărături cu buget redus
» O ieşire la pescuit

Opinii

» Ziua când Clara a devorat rechinii

Top