5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima vizită a preşedintelui chinez la Hong Kong

Prima vizită a preşedintelui chinez la Hong Kong

Preşedintele chinez, Hu Jintao, a început aseară prima sa vizită la Hong Kong pentru a marca cea de-a 10 a aniversare a retrocedării fostei colonii britanice. El s-a arătat încrezător în viitorul teritoriului, dar a evitat să se refere la subiectul foarte sensibil al democraţiei. Potrivit principiului "o ţară, două sisteme", Hong Kongul şi-a păstrat economia capitalistă, organizarea juridică de tip apartamentul de bloc al unui muncitor şi a britanic şi libertăţile civile, chiar dacă unele voci susţin că în presă se face simţită auto-cenzura, menţionează Realitatea TV.
La coborârea din avion, Hu Jintao a felicitat guvernul local care, sub suveranitatea chineză, a contribuit la unitatea poporului, depăşind numeroase dificultăţi şi riscuri. Liderul comunist şi-a oferit o baie de mulţime. El a vizitat apoi un complex sportiv, unde a jucat ping-pong cu un tânăr campion. Apoi a luat ceaiul în schiţat câţiva paşi de dans cu fiica acestuia. Preşedintele chinez a avut o întâlnire cu şeful guvernului din Hong Kong, Donald Tsang, desemnat de o comisie fidelă Beijingului. Încă din momentul trecereii Hong Kongului sub autoritatea sa, China nu a fost de acord ca şeful administrativ al teritoriului sau parlamentul local să fie ales prin sufragiu universal.
Câteva zeci de demonstranţi care scandau "Daţi puterea poporului" şi "vrem vot universal" au fost împrăştiaţi de poliţie. Protestatarii purtau portrete ale preşedintelui barate de o cruce cărora le-au dat foc. Şeful statului chinez va rămâne la Hong Kong până duminică, zi în care se va serba oficial împlinirea a 10 ani de la retrocedare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS