5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeceta distruge pădurile

Seceta distruge pădurile

După ce au fost pârjolite sute de mii de hectare de culturi agricole, din cauza secetei rămânem şi fără păduri.

După ce a calamitat culturile agricole, seceta îşi pune amprenta şi asupra viitorului fond forestier al Doljului. Chiar dacă deocamdată temperaturile ridicate nu influenţează copacii bătrâni, pentru că-şi trag apa de la adâncimi mai mari, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei tineri. „Copacii mai bătrâni nu sunt în pericol pentru că au rădăcini care ajung până la pânza freatică. Seceta afectează însă plantaţiile înfiinţate în primăvara anului 2005 şi în toamna lui 2006 (sunt în primul an de vegetaţie), care se află în zone neirigate“, a explicat Daniel Drîgnei, directorul Direcţiei Silvice Craiova, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA. Aceste plantaţii, ce fac parte din cadrul programului anual de împădurire, se întind pe o suprafaţă de aproximativ 800 de hectare, pe toată raza judeţului.

Perimetrele de ameliorare, în pericol

În ceea ce priveşte cele 880 de hectare de teren din Dolj împădurite în toamna anului trecut pe banii statului (potrivit HG nr. 786/1993), deocamdată, acestea au scăpat de efectele secetei. „Cele două perimetre de ameliorare, din Daneţi şi Mârşani, nu au fost încă afectate de secetă datorită faptului că în zona respectivă au mai fost ploi“, a declarat Marian Mănescu, consilier al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV). Conform lui Mănescu, copacii din cele două perimetre de ameliorare s-au prins în proporţie de 80-90%, ceea ce înseamnă că „lucrarea este foarte bună“. Dacă însă în următoarele patru-şase săptămâni nu va ploua, iar temperaturile vor fi la un nivel ridicat, şi aceste culturi vor fi afectate.

Împăduriri pe banii statului

Terenurile degradate sau neproductive pot fi ameliorate prin împădurire. Proprietarii doljeni şi-au dat deja acordul să fie împădurite aproximativ 2.500 ha (din care 880 ha au fost deja împădurite). La acestea se adaugă alte 200 în Ostroveni şi încă 363 în Călăraşi şi Zăval.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS