11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecetă catastrofală în septembrie

Secetă catastrofală în septembrie

Lunile iulie şi august vor fi caracterizate de furtuni violente, cu precipitaţii scăzute, iar în luna septembrie va fi secetă, în condiţiile unor temperaturi la umbră de peste 44 de grade Celsius.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a făcut luni o prognoză sumbră a vremii în România pentru următoarele trei luni, ce vor fi caracterizate de secetă şi furtuni, pe fondul unor cantităţi reduse de precipitaţii, dar cu temperaturi excesive.

Temperaturi de peste 44,5 grade Celsius

Potrivit prognozelor, seceta se va accentua în perioada iulie – august şi va deveni „catastrofală“ în luna septembrie. „În iulie şi august vom avea parte de furtuni violente, iar precipitaţiile vor fi scăzute exact în zonele unde deja este secetă. În luna septembrie, situaţia va fi catastrofală în sud, sud-est, est şi vest, fiind cea mai gravă secetă existentă în România“, a declarat directorul ANM, Ion Sandu, citat de NewsIn. Pe de altă parte, precipitaţiile care se vor înregistra în această vară se vor situa sub media normală pentru perioada respectivă, astfel încât nu vor reuşi să anuleze seceta. „Precipitaţiile din această vară, mai mici decât cele normale, nu vor anula seceta. Explicaţia este dată de faptul că ne vom confrunta cu fenomene extreme, furtuni violente, astfel încât precipitaţiile nu vor fi uniforme la nivelul întregii ţări“, a spus Ion Sandu.
Temperaturile vor fi extreme în această vară, probabil peste 44,5 grade Celsius, dar nu se poate estima cât de lungi vor fi perioadele în care se vor înregistra aceste valori. „Faptul că vom avea temperaturi extreme, care pe alocuri s-ar putea să depăşească 44,5 grade Celsius, nu este relevant deoarece contează cât de lungă este perioada în care se înregistrează aceste temperaturi. În prezent, nu pot fi precizate aceste intervale, însă pot spune că temperaturile medii din această vară vor fi mai mari decât în mod obişnuit“, a precizat Sandu.

Rezerve scăzute de umiditate în sol

Potrivit datelor prezentate săptămâna trecută de reprezentanţii ANM, rezerva de umiditate din cea mai mare parte a teritoriului ţării – în zona de nord-vest şi de centru – se situează la nivel moderat, în timp ce în partea de sud, sud-est şi est se manifestă deja fenomenul de secetă pedologică extremă. Judeţele care se confruntă cu cea mai scăzută rezervă de umiditate sunt Iaşi, Vaslui, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu şi Olt. De asemenea, seceta pedologică puternică se manifestă în partea central-estică a ţării şi, local, în nord. Judeţele afectate de secetă la acest nivel sunt Dolj, Argeş – partea de sud, Dâmboviţa, Prahova, Braşov, Vrancea, Neamţ, Bistriţa-Năsăud şi Satu Mare.
Conform ANM, numai în şase judeţe, situate în partea centrală şi central-vestică, nivelul de umiditate din sol se situează la valori satisfăcătoare. Aprovizionarea solului cu apă este cotată la nivel satisfăcător în judeţele Sibiu, Argeş – partea de nord, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Mehedinţi – parţial. De asemenea, un nivel satisfăcător al apei din sol se înregistrează în nordul judeţelor Botoşani şi Suceava.

Cod portocaliu

Meteorologii au urcat cu o treaptă avertizarea de caniculă – de la cod galben la portocaliu.
Avertizarea este valabilă pentru opt judeţe din sudul ţării – Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi şi Brăila, precum şi în zona municipiului Bucureşti.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS