11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurtuna a smuls un acoperiş

Furtuna a smuls un acoperiş

Acoperişul blocului D 15, din cartierul craiovean Brazda lui Novac, a fost smuls de vijelia din noaptea de joi spre vineri. Constructorul dă vina pentru producerea acestui eveniment pe vântul prea puternic.

 

Furtuna care a afectat Bănia în noaptea de joi spre vineri a smuls acoperişul unuia dintre blocurile din cartierul Brazda lui Novac şi a rupt crengile unor arbori. În jurul orei 4.00, după cum au povestit locatarii blocului D15, în timpul vijeliei s-a auzit un zgomot. Cei mai mulţi s-au trezit buimaci din somn, iar când au deschis ferestrele au văzut cum acoperişul atârna pe lângă geamuri. Speriaţi, s-au îngrămădit afară să vadă ce s-a întâmplat.

„Acoperişul se mai ţinea doar într-o parte, restul fiind desprins de pe bloc. Problema era că mai mult de trei sferturi din el se sprijinea pe copacii din faţa imobilului şi exista pericolul să se rupă crengile, iar acoperişul să se prăbuşească“, a spus unul dintre locatari.

Oamenii au alertat municipalitatea, dar şi agenţii comunitari. Locatarii au decis să ia legătură şi cu firma care a executat acoperişul, SC FIDIUS COM SRL, reprezentată de Cornel Popescu. Apariţia angajaţilor firmei a dus la izbucnirea unui scandal între aceştia şi locatarii care plătiseră bani grei pentru lucrare.

„Altercaţia nu a degenerat, având loc doar un schimb dur de replici între cele două părţi despre calitatea lucrărilor. Agenţii au fost prezenţi la blocul D 15 încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a permite degajarea zonei de resturile provenite de la acoperiş“, a declarat Constantin Petrescu, directorul Poliţiei Comunitare Craiova.

 

Locatarii, sechestraţi  în bloc

 

Vinovata, firma constructoare, nu a scăpat uşor, fiind penalizată de inspectorii primăriei cu o amendă de 2.000 de lei. „Construcţia nu deţinea autorizaţie şi nici proiect tehnic. Pentru realizarea ei, executantul a făcut o înţelegere cu doi dintre locatari, Radu Bărbulescu şi Carmen Ionescu. În prezent, dacă vor să-şi ridice alt acoperiş, locatarii trebuie să urmeze calea legală şi să obţină toate autorizaţiile“, a menţionat Carmen Licu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova. În jurul prânzului, un singur angajat al executantului muncea de zor să desprindă bucată cu bucată tabla de pe scheletul de lemn.

„Firma care a făcut lucrarea nu asigură nici o protecţie. Dacă, Doamne fereşte, se rup pomii care sprijină acoperişul? Au adus o macara şi când i-am întrebat de ce nu o pun în funcţiune ne-au răspuns că o vor folosi dacă va cădea acoperişul pe cineva“, a afirmat Dumitru Stuparu, locatar.

 

„A suflat vântul tare  şi de-asta a zburat“

 

Cornel Căilan, angajat al firmei SC FIDIUS COM SRL, ne-a explicat de ce s-a desprins acoperişul de pe blocul D 15. În opinia „specialistului“, totul ar fi decurs bine dacă vijelia din noaptea de joi spre vineri nu ar fi fost atât de puternică. „A suflat vântul tare şi din cauza asta a zburat. Nu e vorba că nu a fost făcut aşa cum trebuie. Pur şi simplu, s-a întâmplat“, a declarat Căilan.

Mai multe amănunte am încercat să aflăm de la patronul firmei, la adresa cu care figura, pe strada Deva nr. 61, însă nu ne-a răspuns nimeni, nereuşind să elucidăm misterul desprinderii acoperişului din Brazda lui Novac.

În schimb, locatarii nu aveau nici cea mai mică idee despre ce vor face în continuare. Craiovenii ne-au declarat că i-au plătit constructorului 13.000 de lei, acesta luându-şi angajamentul că se va ocupa de proiectul tehnic şi obţinerea tuturor autorizaţiilor.

„Noi ce facem acum? Rămânem cu banii daţi? Să ne ajute şi pe noi cineva, să ne facă dreptate“, a încheiat Stuparu. Până la ora 17.00, după intervenţia celor din Primăria Craiova, constructorul a reuşit cu ajutorul unei macarale să dezmembreze mare parte din acoperiş, urmând ca până la căderea serii să se intervină şi pentru restul construcţiei.

 

Vântul a rupt şi câţiva arbori

 

Furtuna din noaptea de joi spre vineri a afectat şi câţiva copaci din Craiova. Vântul a rupt câteva crengi care au aterizat pe trotuar, neproducând victime. Directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, Ion Petre, şi-a trimis pe teren mai multe echipe pentru a tăia copacii afectaţi. Prima oprire, la câţiva metri de Muzeul de Artă, acolo unde angajaţii regiei au muncit timp de câteva ore pentru a tăia crengile unui copac. În acest timp, circulaţia a fost blocată.

„Au mai fost afectaţi un arbore pe Calea Bucureşti, un arţar lângă Institut, un plop în faţa fântânii Obedeanu şi un salcâm în Craioviţa Nouă. În toate cazurile muncitorii au tăiat ramurile copacilor“, a declarat Ion Petre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII