11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanicula îi pune în pericol pe olteni

Canicula îi pune în pericol pe olteni

Canicula afectează tot mai mulţi oameni. Meteorologii nu mai contenesc cu avertizările, medicii fac şi ei recomandări, sirenele salvărilor se aud tot mai des, iar oamenii se feresc de efectele căldurii cum pot.

Cele mai expuse sunt persoanele cu probleme de sănătate, dar şi cele care ignoră, pur şi simplu, orice avertisment. Marţi, Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) OLT a înregistrat 33 de solicitări, cazuistica fiind: hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, insuficienţe cardio-respiratorii, lipotimii, agitaţii psihomotorii etc.. Ieri, o nouă zi solicitantă pentru personalul medical, acelaşi gen de intervenţii cauzate de caniculă. Din fericire, în raportările care ajung zilnic la Ministerul Sănătăţii Publice nu exista, până ieri, nici un deces cauzat de temperaturile ridicate.
În localităţile din judeţul Olt, care de mai mulţi ani au probleme cu aprovizionarea cu apă, deşi se credea că s-au rezolvat o dată cu investiţiile în reţelele de alimentare, s-a ajuns la situaţia în care oamenii şi animalele se chinuiesc pentru că nu se plăteşte consumul de apă.

Sucuri naturale şi ceaiuri reci

Populaţia nu respectă recomandările specialiştilor. Cetăţenii din judeţ mai au o barieră de trecut atunci când vine vorba de protecţie. „Există o diferenţă între ţinuta vestimentară a femeilor din sudul ţării şi variantele adoptate de femeile din Ardeal. La noi, femeile au o anume pudoare în a purta pălării, ca să nu mai vorbim de femeile de la ţară, care folosesc destul de des marama neagră“, a spus directorul SJA, dr. Adrian Popa.
Dincolo de modul cum ne îmbrăcăm (haine subţiri, din ţesături naturale, de culori deschise, pălării sau şepci, obligatoriu de purtat în aceste zile), alte câteva reguli trebuie respectate cu sfinţenie. Bolnavii cronic nu trebuie să-şi întrerupă tratamentul, trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice şi grăsimi, în special grăsimi animale, şi trebuie limitat consumul de cafea şi băuturi răcoritoare care conţin cofeină. Ajută la hidratarea organismului sucurile naturale şi ceaiurile uşor îndulcite, însă, contrar opiniei generale, nu se recomandă consumul de îngheţată, pentru „procesarea“ căreia se produce un consum energetic suplimentar. În caz de lipotimie cauzată de căldură, pacientul trebuie transportat în camera cea mai răcoroasă a încăperii şi poziţionat, dacă se poate, pe un fotoliu (spre deosebire de lipotimiile care au alte cauze, când se recomandă poziţia culcat), administrându-i-se comprese cu apă rece sau gheaţă.

Avem puncte sanitare, dar la ce bun?

Lucru îmbucurător, până ieri la prânz nu se înregistrase nici un caz de lipotimie în câmp, semn că oamenii de la ţară au înţeles la ce risc se expun dacă rămân la muncă în miezul zilei. În schimb, mai grav este faptul că un slătinean care s-a adresat unui cadru medical de la punctele sanitare din oraş (în Slatina sunt, de ieri, două puncte, unul dotat de municipalitate, celălalt de administraţia judeţeană, situate la Fântâna Speranţei şi în zona prefecturii), care i-a luat tensiunea şi a stabilit că are valori destul de mari, a ajuns, îngrijorat de veste, de unul singur la ambulanţă, de unde a fost transportat la spital. Mersul firesc al lucrurilor impunea ca un astfel de caz să fie anunţat la ambulanţă, iar pacientul să fie transportat la Secţia de urgenţe. Alt semn că lucrurile se fac pe jumătate sau doar pentru a se bifa o măsură impusă este acela că nu există, la unul dintre punctele din oraş amenajate pentru populaţie, sursă de apă, cetăţenii care apelează la asistentele de la Fântâna Speranţei pentru a li se lua tensiunea fiind nevoiţi să caute apă în altă parte.

Autorităţile sunt cu ochii pe angajatori

Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă a început o campanie de control în rândul angajatorilor, scopul fiind tocmai acela al verificării condiţiilor de muncă din unităţi. Cum era de aşteptat, salariaţii din construcţii sunt cei mai năpăstuiţi, beneficiind doar de apă minerală şi uneori de un spaţiu umbrit de câţiva metri, unde după zeci de minute sau ore de muncă în soare au un scurt răgaz. Controalele vor continua în societăţile de panificaţie, în secţiile metalurgice etc. Recomandarea inspectorilor ITM a fost, acolo unde nu se pot ameliora condiţiile de muncă, aceea a fracţionării timpului lucrat, sau, după negocierile cu salariaţii, a scurtării programului de lucru sau efectuării turei în două tranşe, dimineaţa şi seara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS