Acasă Actualitate 20 de firme mijlocii, în insolvenţă

20 de firme mijlocii, în insolvenţă

Alte patru societăţi sunt în vizorul fiscului pentru declanşarea insolvabilităţii. Împreună, acestea adună datorii la stat de peste 1.800 de miliarde de lei vechi. Adică 70% din restanţele pe care firmele mijlocii doljene le au la bugetul de stat.

24 de societăţi doljene mijlocii cumulează datorii către bugetul de stat în valoare de peste 1.800 de miliarde de lei vechi. Din cauza dificultăţilor financiare, 20 dintre ele sunt deja în procedură de insolvenţă, iar pentru alte patru, fiscul intenţionează să declanşeze insolvabilitatea pentru a-şi putea recupera creanţele.
Potrivit celor precizate de Zaharia Corbeanu, adjunct-şef la Administrarea Veniturilor Statului (AVS), din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, cele 200 de societăţi mijlocii din judeţ au acumulat datorii la stat în valoare de 2.700 de miliarde de lei vechi, adică aproape o treime din totalul restanţelor pe care le au firmele din judeţ (circa 10.000 de miliarde de lei vechi). Compartimentul care le administrează a fost înfiinţat prin lege de curând. În această categorie intră toate societăţile cu cifre anuale de afaceri cuprinse între zece şi 70 de milioane de lei, dar nu mai mult de 200 pentru fiecare judeţ. Totuşi, organismul nou-înfiinţat are în grijă şi sucursalele sau punctele de lucru ale societăţilor din alte judeţe, dar care se încadrează în categoria cifrei de afaceri prevăzute de lege. Trebuie precizat că societăţile aflate în insolvenţă sau aproape de insolvabilitate au datorii cumulate de peste 1.800 de miliarde de lei vechi. Practic, 10% din contribuabilii mijlocii cumulează 70% din datoriile acestor categorii de firme.

Proceduri complicate

Aceste firme au o situaţie mai specială, în sensul că fiscul trage slabe speranţe să-şi recupereze integral creanţele. „La firmele aflate în insolvenţă, fiscul este înscris la masa credală.
S-au numit lichidatori care se ocupă de recuperarea creanţelor. Firmele aflate în această situaţie au datorii cumulate de circa 1.800 de miliarde de lei vechi. Bunurile care pot fi valorificate nu acoperă creanţele. Pe de altă parte, nici nu se prea găsesc cumpărători. Unele firme nu mai au nimic în patrimoniu, aşa că vom atrage răspunderea solidară a administratorilor şi asociaţilor“, a precizat Zaharia Corbeanu, adjunct la AVS.
Printre societăţile în cauză se numără şi cele de care se leagă numele unor oameni de afaceri controversaţi, cum ar fi Genică Boerică (Bachus SA) şi Samir Sprânceană (Kira Group SRL), implicaţi în scandalul rambursărilor ilegale de TVA. În aceste cazuri, nu se va reuşi recuperarea integrală a creanţelor.
În consecinţă, fiscul se pregăteşte să tragă la răspundere responsabilii de falimentarea acestor firme, dacă reuşeşte să dovedească faptul că au făcut-o cu rea-intenţie.
„Am notificat deja lichidatorii să ne dea un raport despre situaţia lichidării firmelor şi să ne informeze când se preconizează închiderea procedurii de faliment“, a încheiat Corbeanu.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version