5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCehia: Focar de gripă aviară la o crescătorie de curci

Cehia: Focar de gripă aviară la o crescătorie de curci

Un focar de gripă aviară a fost detectat în Cehia la o crescătorie de curci din nordul ţării, informează AFP, citată de NewsIn. Crescătoria afectată, situată la Usti Nad Orlice, numără circa 6.000 de curci, dintre care mai multe au murit de gripă aviară.
"Este vorba despre virusul H5N1", a declarat purtătorul de cuvânt al SVS, Zbynek Semerad, după ce a primit rezultatele unei analize efectuate de laboratorul de referinţă naţională. "Fiind vorba despre o fermă şi având în vedere că păsările nu au fost niciodată transportate în alte locuri, cred că acest prim caz ar putea rămâne izolat aici", a declarat el. "Aparent, virusul provine de la paie contaminate", a spus el, precizând că toate păsările din fermă vor fi eliminate până la sfârşitul zilei, iar ferma va fi complet dezinfectată. Toate păsările din crecătoriile mici situate în localitatea Tisova, la aproximativ 140 kilometri est de Praga, vor fi eliminate, potrivit purtătorului de cuvânt. Aproximativ 350.000 de păsări se află într-un perimetru de zece kilometri în jurul localităţii Tisova, potrivit estimărilor SVS.
Până în prezent, în Cehia nu s-au înregistrat cazuri de gripă aviară decât la păsări migratoare, în special lebede. Primul caz de H5N1 a fost identificat la o lebădă care a fost găsită moartă la 20 martie 2006 la Hluboka-nad-Vltavou (sud-vest).
Autorităţile sanitare au stabilit de miercuri un perimetru de securitate în jurul fermei, cu ajutorul poliţiei şi armatei. Urmează să se formeze "zone de protecţie şi de supraveghere de trei şi zece kilometri în jurul focarului, cu efectuarea unor controale stricte, interdicţia de transportare a animalelor, recensământul păsărilor din fermă şi intedicţia de a fi comercializate", potrivit SVS. Controale stricte vor fi efectuate şi în localităţile vecine, potrivit administraţiei veterinare.
Virusul H5N1, deosebit de virulent, se poate transmite la oameni şi a provocat moartea a 191 de persoane în toată lumea începând din 2003.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS