5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExerciţiu de alarmare în Craiova

Exerciţiu de alarmare în Craiova

Pompierii doljeni au executat ieri un exerciţiu amplu de alarmare pentru a învăţa oamenii cum să reacţioneze în caz de cutremur sau de accident chimic, dar şi pentru a testa eficienţa formaţiunilor care intervin în astfel de situaţii.

Aproape toate dezastrele au lovit ieri, la intervale  destul de scurte de timp, municipiul Craiova. În jurul orei 10.30 a avut loc un cutremur cu magnitudinea 7,2 grade pe scara Richter, ca şi cel din 1977, în urma căruia au izbucnit mai multe incendii şi au fost afectate reţelele de energie electrică şi liniile de tramvai. Ca şi când n-ar fi fost de ajuns, la Combinatul Chimic Doljchim s-a fisurat un rezervor de amoniac, norul toxic acoperind o parte din Craiova. Din fericire, totul nu a fost decât o simulare, însă un dezastru adevărat a fost circulaţia, între orele 10.00 şi 11.00 traficul fiind restricţionat pe mai multe străzi centrale. Pe timpul desfăşurării exerciţiului s-a închis circulaţia pe strada Calea Bucureşti, între bulevardul Carol I şi strada Iancu Jianu, dar şi pe străzile adiacente străzii Calea Bucureşti pe acest tronson. Restricţionarea traficului a dus la un adevărat haos pe rutele ocolitoare, mai ales că a fost întreruptă şi circulaţia mijloacelor de transport în comun, inclusiv a tramvaielor.

Universitatea, în flăcări

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltenia“ Dolj a organizat ieri în Craiova un exerciţiu de alarmare publică, acesta scoţând  în stradă poliţişti, pompieri, jandarmi, voluntari de la Crucea Roşie, membri ai centrului de educaţie canină, Staţia de salvare şi alte forţe auxiliare. Aceştia au desfăşurat în plin centrul oraşului o intervenţie în caz de cutremur, care a afectat reţelele de utilităţi, liniile de tramvai, a produs accidente şi incendii. Zece autospeciale din cadrul Detaşamentelor de pompieri 1 şi 2 şi al Secţiei de Pompieri Craiova au intervenit la stingerea unui incendiu izbucnit la podul clădirii Universităţii din Craiova. Un echipaj al Descarcerării a intervenit pe strada Calea Bucureşti pentru salvarea pasagerilor unui autoturism avariat în urma cutremurului.
Conducerea ISU Dolj spune că s-a urmărit reacţia oamenilor în situaţii de acest gen. „În astfel de cazuri, oamenii ar trebui să se adăpostească în locurile indicate, însă mulţi doar au privit. Este bine dacă ar învăţa cum să reacţioneze dacă ne-am confrunta cu o situaţie reală de acest gen“, a explicat colonel Alexandru Păsărică, adjunctul inspectorului-şef al ISU Dolj.

Nori de amoniac peste Craiova

„Dezastrul“ din centrul Craiovei a fost urmat de un accident chimic la Combinatul „Doljchim“, unde un rezervor de amoniac de zece tone s-a fisurat, norul toxic deplasându-se către zonele locuite ale urbei.
Cei de la ISU Dolj spun că Doljchimul este clasificat ca un obiectiv economic care prezintă pericol de producere a accidentelor majore şi tocmai de aceea este cuprins periodic în testele planurilor de urgenţă. „Combinatul este un obiectiv ce prezintă pericol de producere a accidentelor majore şi de aceea, la cel mult trei ani, se testează intervenţia forţelor specializate externe în caz de accidente“, a declarat maior Petre Grigorescu, şeful Serviciului de Protecţie Civilă.
Pompierii şi celelalte forţe au simulat ieri fisurarea unui rezervor de zece tone al Doljchim, plin cu amoniac, accident ce a produs un nor toxic care s-a extins asupra cartierelor craiovene Rovine şi Izvorul Rece. Cu această ocazie s-a pus accentul pe instruirea populaţiei în cazul accidentelor chimice din zonele „afectate“.

Cutremur real

Pe 4 martie 1977, la ora 21.22, România a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, în urma căruia 1.570 de persoane au murit şi 11.275 au fost rănite.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII