8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii bolnavi suferă din cauza căldurii în saloane

Copiii bolnavi suferă din cauza căldurii în saloane

Aer irespirabil, zăpuşeală şi temperaturi de peste 35 de grade Celsius în saloanele Spitalului de Urgenţă Craiova în care sunt cazaţi cei mai mici pacienţi. Mămicile îngrijorate încercau să evite deshidratarea celor mici, dându-le apă şi suc.

Căldură sufocantă ieri în saloanele clinicilor de pediatrie situate la ultimul etaj al Spitalului de Urgenţă Craiova. La peste 40 de grade Celsius la umbră, aerul din încăperile în care soarele bate în geam nestingherit a devenit irespirabil. Copiii bolnavi, cazaţi în acelaşi pat cu mămicile lor, suportă cu greu zăpuşeala. Claudia Bărbosu, de 28 de ani, din Făcăi, îşi supraveghează bebeluşul de cinci săptămâni. Sâmbătă noapte a ajuns cu el la spital. Copilul se înnegrise la faţă şi abia mai respira, aşa că femeia a chemat salvarea. Diagnosticul medicilor a fost foarte clar, intoxicaţie cu nitriţi de la apa din fântână. După tratament, copilul s-a simţit mai bine, iar acum, în loc să se odihnească, micuţul suferă din cauza căldurii şi a ţânţarilor.
„Copilul meu nu poate să doarmă noaptea. Este foarte cald, iar dacă las ferestrele deschise să se mai răcorească se umple încăperea de ţânţari“, a spus Claudia Bărbosu.
În alt salon, aceeaşi poveste. O fetiţă de trei ani şi şase luni, cu părul ud din cauza sudorii, stă pe un pat, în timp ce mama ei o veghează de la distanţă. Femeia stătea în cadrul uşii, pe hol parcă nu era aşa zăpuşeală. „Ce să facem? Ne chinuim de când am venit din cauza căldurii, în special fetiţa mea. Ca să nu se deshidrateze, i-am cumpărat suc şi fructe“, a spus o femeie din Ghindeni, care a refuzat să-şi dea acceptul pentru a-i fi publicat numele.

Copiii se răcoresc afară

Alte femei şi-au scos copiii din saloane, de teamă ca aceştia să nu se îmbolnăvească şi mai rău din cauza căldurii, şi se plimbau cu ei în braţe pe holul clinicii sau prin curtea spitalului. Când oboseau, se mai odihneau pe scările de acces în spital.
Femeile erau nemulţumite că spitalul nu a făcut nimic pentru a le asigura celor mici măcar un confort minim şi a-i feri de deshidratare.
„Dacă este sugar, copilul îşi ia tot ce-i trebuie, mai ales apa, din laptele matern. Copiii mai mari primesc un ceai la micul dejun, iar apă le cumpărăm noi. Problema este că apa se încălzeşte foarte repede şi cadrele medicale nu ne dau voie să folosim frigiderul de pe hol ca să punem sticlele acolo“, a spus femeia din Ghindeni.

Aerul condiţionat este dăunător

Cadrele medicale au dat din umeri când au fost întrebate de căldura din saloane. „Este o problemă veche. Şi bolnavii suferă de cald aşa cum suferim şi noi“, s-au mulţumit să spună, apoi au invitat politicos ziariştii să părăsească secţia, pentru că, în caz contrar, ar putea să aibă probleme cu conducerea spitalului. Asta se întâmpla după ce şeful clincii dăduse voie ziariştilor să intre în secţie şi să discute cu mămicile.
Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj cunoaşte de mult timp situaţia, dar nu poate face nimic pentru bolnavii care suferă de cald în saloane. Directorul adjunct pe probleme de managementul unităţilor sanitare în cadrul ASP Dolj, dr. Ştefan Popescu, susţine că de câţiva ani se caută soluţii pentru rezolvarea acestei probleme. „Nu ştiu ce putem face. Ni s-a sugerat să folosim instalaţii de aer condiţionat, însă aerul condiţionat nu face bine bolnavilor“, a precizat Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII