17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoerică, din nou liber

Boerică, din nou liber

Curtea de Apel Craiova a decis ieri punerea în libertate a omului de afaceri craiovean Genică Boerică şi a celorlalţi doi inculpaţi în acelaşi dosar – Radu Constantin Drăgan şi Aurel Dorian Prie.

Numai două zile a stat Genică Boerică în arestul IPJ Dolj. Curtea de Apel Craiova a hotărât ieri punerea în libertate a omului de afaceri craiovean Genică Boerică şi a celorlalţi doi inculpaţi în acelaşi dosar – Radu Constantin Drăgan, de 28 de ani, din Bucureşti, şi Aurel Dorian Prie, de 40 de ani, din Craiova. Cei trei sunt cercetaţi pentru obţinerea de către SC DRAGSTRO SRL Craiova în perioada august – septembrie 2004 a unei restituiri ilegale de TVA de aproape 11 miliarde de lei vechi de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj. Returnarea de TVA a fost acordată pentru o tranzacţie fictivă cu o plantaţie de viţă-de-vie din judeţul Mehedinţi, al cărei preţ a crescut subit, în acte, de la 1,5 miliarde la aproape 70 de miliarde de lei vechi. Anchetatorii au stabilit că o parte din suma obţinută ilegal de la bugetul de stat a fost investită în vila pe care Boerică şi-o construieşte în Poiana Braşov.
Tribunalul Dolj a emis joi mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Drăgan şi Prie şi pe 30 de zile, în lipsă, pentru Boerică. Sâmbătă, după ce s-a predat la poliţie, Boerică a fost prezentat în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, care au decis confirmarea mandatului emis pe numele său, însă numai pentru zece zile.

Vicii de procedură

După emiterea mandatului de arestare preventivă, apărătorii celor trei au formulat recurs, acesta fiind judecat ieri la Curtea de Apel Craiova. Boerică a declarat în faţa judecătorilor că nu s-a sustras urmăririi penale şi este nevinovat. „Mă consider nevinovat, pentru că această faptă nu îmi aparţine. Aici se face confuzie între reprezentantul acţionarilor societăţii, cum am fost eu, şi administratorul societăţii respective. Am venit cum am aflat că s-a emis un mandat pe numele meu, în acel moment fiind internat la Bucureşti“, a declarat Genică Boerică.
Apărătorul ales al lui Boerică a subliniat multiple vicii de procedură în acest dosar, de la faptul că actul de sesizare al instanţei a fost întocmit defectuos, până la privarea de anumite drepturi. De asemenea, s-a arătat că Boerică nu a vrut să se sustragă cercetării penale, mai ales că este sub interdicţia de a părăsi ţara, acesta fiind obligat să se prezinte periodic la poliţie, dar şi că nu reprezintă un pericol public. Apărătorii lui Drăgan şi Prie au explicat în faţa judecătorilor că probatoriul din dosar este insuficient, că nu este vorba de un grup criminal organizat şi de spălare de bani. După aproape două ore de deliberări, instanţa a admis recursul celor trei arestaţi, a casat hotărârea tribunalului şi a dispus trimiterea dosarului spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Totodată, a anulat mandatele de arestare şi a dispus punerea de îndată în libertate a lui Genică Boerică, Radu Constantin Drăgan şi Aurel Dorian Prie, dacă nu fac obiectul altui dosar.

Dosare

Genică Boerică mai este cercetat în două dosare. Primul a fost finalizat pe 21 martie 2005 de procurorii Parchetului General şi avea ca obiect restituiri ilegale de TVA în valoare de aproximativ 150 de miliarde de lei vechi. În cel de-al doilea dosar, Boerică a fost acuzat de complicitate la o evaziune fiscală de aproape 116 miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII