10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaţiuni fără centre de informare turistică

Staţiuni fără centre de informare turistică

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea se zbate să pună la punct o reţea de centre de informare în turism. Soarta staţiunilor vâlcene depinde de aceste structuri.

Vâlcea, judeţ cu specific turistic, nu are în prezent nici un centru de informare în acest sens. O încercare a CJ Vâlcea de a pune la punct o asemenea structură s-a soldat cu un eşec lamentabil, centrul înghiţind sume bune din bugetul judeţului fără a avea însă o activitate concretă. Dumitru Buşe, preşedintele CJ, spune că va face eforturi pentru a repune pe linia de plutire un astfel de centru, fără să se repete însă greşelile trecutului. Presat de opinia publică şi de imperativele unei legi recent aprobate pentru a lua o decizie cât mai rapidă în acest sens, Dumitru Buşe spune că deja a pregătit câteva proiecte, ce vor fi prezentate factorilor de decizie de la Bucureşti. „Ne vom prezenta în Capitală cu o propunere ce va fi supusă aprobării. De asemenea, aşteptăm emiterea unui act normativ derogatoriu pentru regula care clasifică staţiunile după centrele de informare“, a spus Buşe.
Şeful judeţului spune că pentru Vâlcea o idee bună ar fi înfiinţarea de puncte de informare turistică, structuri care să aparţină de autorităţile locale. „Am încurajat consiliile locale să pună bazele unor astfel de puncte, cel puţin în zonele de interes maxim pentru turişti. O atragere a marilor operatori în domeniu ar fi, de asemenea, un câştig şi ar impulsiona dezvoltarea unor astfel de structuri“, a explicat Buşe. În prezent, un punct de informare turistică funcţionează în staţiunea Băile Olăneşti, însă este organizat de o firmă din domeniu fără ca autorităţile locale să fi contribuit la dezvoltarea acestuia.

Staţiunile, condiţionate de punctele de informare

Prin intermediul unei noi legi, aprobate acum două luni, de la 1 iulie, clasificarea de staţiune de interes naţional este condiţionată de existenţa unor centre sau puncte de informare turistică. Presate de timp, autorităţile locale nu au încă soluţii viabile, deplasarea la Bucureşti a lui Buşe fiind singura speranţă ca multe din staţiunile vâlcene să nu pice la clasificare. Singura primărie care a făcut ceva în acest sens este cea din Călimăneşti, unde edilul-şef spune că un spaţiu pentru un punct de informare a fost deja găsit şi că se iau toate măsurile ca până la sfârşitul acestei luni să fie dat în folosinţă. Restul oraşelor-staţiune aşteaptă încă o decizie a CJ, precum şi derogarea pe care Buşe încearcă să o obţină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS