10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegia Apa, în război cu rău-platnicii

Regia Apa, în război cu rău-platnicii

Regia Apa nu mai admite branşamente ilegale sau facturi neplătite la timp, luând măsuri drastice de restricţionare a accesului la apă. Ultimul craiovean care a avut de înfruntat noua politică a regiei a fost descoperit  joi pe strada Alexandru cel Bun, la nr. 65.

Acţiunile de debranşare desfăşurate zilnic de Regia Autonomă Apa (RAA) Craiova au început să aibă efect, încasările crescând semnificativ în ultimele săptămâni. Dacă, la sfârşitul lui 2006, valoarea datoriilor pe care regia le avea de încasat de la populaţie atinsese alarmanta cifră de 13 milioane de lei, pe 15 mai, suma ajungea la opt milioane. O evoluţie destul de bună, apreciază directorul instituţiei, Constantin Stamatoiu, care speră ca toţi consumatorii să dea dovadă, în continuare, de bună-credinţă şi să plătească la timp facturile. Angajaţii regiei au ordine precise ca după trecerea perioadei de graţie de 45 de zile de la emiterea facturii să treacă la debranşare, în caz de neplată.
„Planul funcţionează destul de bine, până în prezent, craiovenii devenind conştienţi că nu mai au parte de înţelegere şi trebuie să plătească tot ce consumă. S-au dat pe brazdă chiar şi asociaţiile de proprietari, cu care de obicei aveam mari probleme. Asociaţia nr. 14 1 Mai şi nr. 29 Craioviţa Nouă au rămas însă cu aceeaşi mentalitate şi refuză să ne onoreze facturile“, a menţionat Stamatoiu.

Ilegaliştii, sancţionaţi la sânge

Nici acţiunile pentru identificarea branşărilor ilegale nu au fost stopate, comisia de specialişti din cadrul regiei având de muncă zilnic. Angajaţii RAA Craiova nu au arătat îndurare nici când a venit vorba de ilegalişti, debranşându-i fără a sta pe gânduri. 
Ultima branşare ilegală la apă şi canal a fost descoperită joi, pe strada Alexandru cel Bun, la nr. 65. „Am primit o sesizare şi când ne-am deplasat la faţa locului am descoperit că era adevărat. Persoana respectivă se mai apucase să ridice şi o construcţie, tot fără autorizaţie, unde dorea să amenajeze o spălătorie auto“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Pentru că a încercat să fenteze legea şi să folosească apă fără s-o plătească, bărbatul riscă o amendă între 1.000 şi 300.000 de lei.

Începe marea contorizare la case

Din luna august, se va da startul la marea contorizare de la case. Constantin Stamatoiu a precizat că vor fi montate 13.000 de contoare. Este aşteptată parafarea contractului dintre ISPA, finanţatorul, şi HIDROCONSTRUCŢIA, societatea care a câştigat licitaţia pentru montarea lor, pentru a se demara acţiunea. Contorizarea va scădea pierderile, în opinia viceprimarului Nedelescu, craiovenii fiind mai atenţi, deoarece vor plăti exact cât vor consuma.
„Nu vor mai lăsa apa să curgă aiurea când ştiu că fiecare metru cub este înregistrat. Probabil, din acelaşi motiv, vor folosi mai puţină apă şi pentru irigarea grădinilor“, a adăugat vicele. În urma calculelor realizate de specialiştii regiei s-a ajuns la concluzia că majoritatea craiovenilor de la case folosesc mai mult de 6,3 mc de apă de persoană, cât sunt taxaţi în regim pauşal. Conducerea RAA Craiova speră ca şi veniturile aduse să crească. În prezent, sunt contorizate doar 10% dintre casele din Bănie, pentru restul de 90% neştiindu-se câtă apă se consumă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS