7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMandat de arestare pentru Boerică

Mandat de arestare pentru Boerică

Regele neîncoronat al returnărilor ilegale de TVA este de negăsit din ziua în care trebuia să se prezinte pentru audieri în faţa procurorilor DIICOT Craiova, într-un dosar privind o nouă restituire ilegală de TVA de 11 miliarde.

Tribunalul Dolj a emis joi seară un nou mandat de arestare pe numele cunoscutului om de afaceri craiovean Genică Boerică, într-un alt dosar privind o returnare ilegală de TVA obţinută de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj. Cauza este instrumentată de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT).
În noul dosar penal sunt cercetate trei persoane: craioveanul Aurel Dorian Prie, bucureşteanul Radu Constantin Drăgan, în calitate de coautori, şi Genică Boerică, în calitate de instigator. Acuzaţiile pentru cei trei vizează săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, constituire de grup criminal organizat şi spălare de bani.
Cei trei sunt cercetaţi pentru obţinerea de către firma SC DRAGSTRO SRL Craiova în perioada august – septembrie 2004 a unei restituiri ilegale de TVA de aproape 11 miliarde de lei vechi de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj. Returnarea de TVA a fost acordată pentru o tranzacţie fictivă cu o plantaţie de viţă-de-vie din judeţul Mehedinţi, al cărei preţ a crescut subit, în acte, de la 1,5 miliarde la aproape 70 de miliarde de lei vechi, în doar două zile. Anchetatorii au stabilit că o parte din suma astfel obţinută ilegal de la bugetul de stat a fost investită în vila pe care „Il Boerro“ şi-o construieşte în Poiana Braşov.

S-a „îmbolnăvit“ şi a dispărut

Boerică a uzat şi de această dată la tertipurile clasice pentru a scăpa de audiere. Prima dată când a fost citat de procurorii DIICOT Craiova, regele neîncoronat al TVA-urilor ilegale s-a prezentat în faţa magistraţilor şi a susţinut că nu dă nici o declaraţie decât în prezenţa avocatei sale alese, care este din Bucureşti. După ce au luat legătura cu avocata, procurorii au stabilit o nouă audiere pentru Genică Boerică pentru miercuri, 13 iunie, la ora 11.00. La data şi ora anunţate nu s-a prezentat însă la Parchet decât avocata. Din 13 iunie, ora 10.00, Boerică a dispărut, iar avocaţii încearcă să-i „vrăjească“ pe magistraţi că s-ar afla internat prin diverse spitale. Oamenii legii nu l-au găsit însă în nici unul dintre spitalele respective.
Joi, procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au solicitat Tribunalului Dolj arestarea preventivă a celor trei învinuiţi. Dând curs propunerii, judecătorii au emis mandate de arestare pe 29 de zile pentru Aurel Dorian Prie şi Radu Constantin Drăgan şi un mandat de arestare în lipsă, pentru 30 de zile, pe numele lui Genică Boerică. Deşi Boerică are interdicţie de a părăsi ţara, el a mai fost dat o dată în consemn la frontieră, dar şi în urmărire generală.

Condamnare

Genică Boerică a fost arestat pe 4 octombrie 2004, iar pe 29 noiembrie 2005 a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru obţinerea ilegală a unor returnări de TVA de sute de miliarde de lei vechi. Curtea de Apel Bucureşti a decis rejudecarea acestui dosar şi punerea în libertate a lui Boerică din 24 august 2006, când i s-a înlocuit arestul preventiv cu interdicţia de a părăsi localitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII