10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul are încredere în patronii doljeni

Fiscul are încredere în patronii doljeni

Cum verifică DGFP Dolj dacă patronii care declară că firmele lor nu au avut nici o activitate în anul precedent spun adevărul: îi crede pe cuvânt. Fiscul nu ştie câte asemenea firme a controlat şi nici câte au depus declaraţii pentru anul fiscal 2006.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj nu ştie câte controale a făcut la firmele ai căror patroni au declarat pe propria răspundere că nu au avut nici o activitate în anul precedent. Cel puţin aşa reiese dintr-o adresă (nr. 50005, din 14 iunie 2007) pe care GdS a primit-o ca răspuns la o solicitare de informaţii. „Informaţiile activităţii de inspecţie fiscală sunt monitorizate şi sistematizate în cadrul unui program informatic (PHOENIX), pus la dispoziţie de ANAF, şi nu există o prelucrare distinctă a inspecţiilor fiscale efectuate la societăţile comerciale care au declarat că nu desfăşoară activitate“, se specifică în adresa amintită.

Pe cuvânt de pionier

DGFP Dolj nu poate furniza nici măcar o cifră a firmelor care au depus declaraţii că anul trecut nu au avut nici o activitate. Conform celor precizate de Mihai Antonescu, directorul executiv adjunct al fiscului doljean, patronii firmelor care nu au avut activitate în anul precedent trebuie să depună până la data de 1 martie a fiecărui an o declaraţie pe proprie răspundere în care îşi asumă
inactivitatea firmei. „Declaraţia trebuie depusă în termen de maximum 60 de zile de la încheierea anului fiscal. În caz că nu coincide cu realitatea, falsul în declaraţii constituie o infracţiune şi se pedepseşte ca atare“, a precizat Antonescu.
Problema este cum descoperă fiscul dacă patronul respectiv a făcut sau nu fals în declaraţii, din moment ce societăţile în cauză nu sunt controlate decât dacă intră în programul de verificări.
„Nu e obligatoriu să controlăm firma, dacă omul declară că n-a avut nici o activitate. Controlul se face conform unei programe“, a afirmat Silviu Dumitru, directorul executiv al DGFP Dolj. Principiul este: dacă omul declară, fiscul îl crede pe cuvânt. În ajutorul directorului executiv a venit adjunctul Mihai Antonescu, încercând să dreagă aparenţa că fiscul nu verifică realitatea declaraţiilor.
În al doilea rând, dacă la 1 martie toate firmele fără activitate în 2006 erau obligate să depună declaraţiile pe propria răspundere, este interesant de aflat de ce nu poate să spună câte asemenea firme sunt – pe 14 iunie, adică după trei luni şi jumătate de la expirarea datei-limită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS