8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVom munci până la 65 de ani

Vom munci până la 65 de ani

Intrarea României în Uniunea Europeană a dus la modificarea legislaţiei conform normelor europene. Potrivit noului proiect al Legii pensiilor, vârsta legală de pensionare pentru bărbaţi şi femei va fi aceeaşi, 65 de ani.

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, a declarat, în urmă cu două zile, că pentru susţinerea sistemului de asigurări sociale, vârsta de pensionare a femeilor ar trebui majorată la 65 de ani şi că Legea pensiilor va fi modificată în cel mai scurt timp. În prezent, vârsta legală de pensionare este de 58 de ani şi o lună pentru femei şi de 63 de ani şi o lună pentru bărbaţi, anual vârsta majorându-se cu o lună, două. Vârsta medie la care se iese la pensie în România este de 50 de ani. Din cei aproximativ 4,5 milioane de pensionari, peste 800.000 primesc pensie de invaliditate.

150.000 de salariaţi susţin 230.000 de pensionari

Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Dolj consideră că o astfel de măsură este rezultatul aderării României la Uniunea Europeană.  „Suntem printre puţinele ţări din Europa care au un sistem de pensionare de la vârste atât de scăzute. În Dolj, 150.000 de angajaţi susţin aproximativ 230.000 de pensionari. Din aprilie 2001 a fost dată o anexă la Legea pensionării, care prevede ca în termen de 13 ani vârsta legală de pensionare să crească simţitor, astfel încât în 2014 femeile să se pensioneze la 60 de ani, iar bărbaţii la 65“, a menţionat Ileana Ciutan, directoarea executivă a CJP Dolj.
Propunerea ministrului este în fază de proiect, iar egalizarea vârstelor de pensionare se va face eşalonat, în şase-şapte ani. În prezent, judeţul Dolj are 109.694 de pensionare. Ileana Ciutan a menţionat că există inechităţi în actuala lege, deoarece o femeie are un stagiu de cotizare mai mic cu cinci ani decât un bărbat.

Craiovenii consideră proiectul „absurd“

„Este absurd acest proiect. Să luăm în calcul doar faptul că în Dolj numărul pensionaţilor pe caz de boală este foarte mare, ca să nu mai vorbim de cei ieşiţi la pensie anticipat. În astfel de cazuri ar trebui luate măsuri, nu în cazul nostru, al celor care muncim şi aşteptăm vârsta legală de pensionare. Ca să ne oblige pe noi, cei care ne apropiem de 50 de ani, să mai muncim 15 ani este absurd. Cu mare greutate îţi poţi găsi un loc de muncă după ce treci de 40 de ani. Toţi ne gândim la pensionare“, a spus Mariana Dincuţ, din Craiova.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII