8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePromisiuni pentru Palatul Justiţiei

Promisiuni pentru Palatul Justiţiei

Un proiect vechi de mai mulţi ani ar putea deveni realitate. În Craiova ar putea începe construcţia Palatului Justiţiei, în care îşi vor desfăşura activitatea Curtea de Apel Craiova şi Tribunalul Dolj, începând cu luna februarie a anului viitor.

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, s-a întâlnit luni, la Bucureşti, cu şefii de instanţe din toată ţara, fiind aduse pe ordinea de zi lipsa de resurse umane, deficitul bugetar din sistem, neonorarea titlurilor judecătoreşti executorii, infrastructura slabă a instanţelor judecătoreşti, dotarea deficitară cu aparatură audio-video pentru şedinţele de judecată şi pregătirea profesională slabă a personalului specializat pe achiziţii publice.
Din partea instanţelor doljene a participat judecătorul Constantin Iriga, vicepreşedintele Curţii de Apel Craiova. Acesta spune că s-au discutat probleme generale, la nivel de ţară, şi nu au fost punctate probleme ale instanţelor din Dolj. Totuşi, în urma întâlnirii cu ministrul, s-a stabilit ca în perioada următoare în Craiova să fie construit Palatul Justiţiei. „Am discutat problemele resurselor umane şi financiare, însă la această întâlnire s-a făcut un pas foarte mare pentru construirea Palatului Justiţiei în Craiova. Dacă totul merge bine, în acest an guvernul va da o hotărâre în acest sens, iar începând cu luna februarie a anului viitor se va pune prima cărămidă a clădirii“, a declarat Constantin Iriga. Clădirea cu parter şi patru etaje va fi construită din fonduri externe pe actualul amplasament al Judecătoriei Craiova, în ea urmând să lucreze magistraţii Curţii de Apel Craiova şi cei ai Tribunalului Dolj.

Problemele instanţelor, rezolvate de manager

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, o bună parte din problemele expuse de preşedinţii de instanţă din ţară pot fi soluţionate prin implementarea conceptului de manager de instanţă în sistemul judiciar românesc.
Ministerul Justiţiei a demarat un proiect, în parteneriat cu Departamentul pentru Afaceri Constituţionale din Marea Britanie, care se referă la transferul atribuţiilor administrative către un manager de instanţă, având în vedere că judecătorii care îndeplinesc în prezent astfel de atribuţii sunt supraîncărcaţi, iar mulţi dintre ei nu au competenţele necesare.
În primă fază, testarea sistemului managerilor de instanţă se va face într-un număr de instanţe reprezentative şi, în faza ulterioară, se va analiza oportunitatea implementării sistemului la nivel naţional.
„Managerii de instanţă sunt administratorii care pot face justiţia mai eficientă. Implementarea acestui concept în sistemul judiciar românesc este esenţială pentru reforma justiţiei”, a declarat ministrul Tudor Chiuariu la întâlnirea de luni.

Palatul Justiţiei

Proiectul Palatului Justiţiei a fost făcut încă din anul 1999. În anul 2005, acesta intrase în linie dreaptă, însă în 2006, reprezentanţii Băncii Mondiale, care urma să finanţeze o parte din costurile de construcţie, au cerut reproiectarea clădirii, pentru că în plan erau prevăzuţi 3.000 mp neutilizabili.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII