12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria operează ilegal la Hanul Doctorului

Primăria operează ilegal la Hanul Doctorului

Primăria Craiova pregăteşte un nou tun imobiliar şi e gata să retrocedeze Parcul Hanul Doctorului unor persoane reprezentate de un membru al Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar.

Parcurile şi zonele verzi reprezintă ultima redută în calea procesului de retrocedare, după ce ani de-a rândul consiliile locale s-au văzut obligate să restituie şi ultimul petic de pământ neocupat. În Craiova, zonele verzi neretrocedate le numeri pe degetele, printre acestea regăsindu-se şi Hanul Doctorului. Nu pentru multă vreme însă. Funcţionarii trag sforile pentru ca toate cele 14 de hectare de parc să ajungă în posesia celor care le-au revendicat, deşi o lege publicată recent în Monitorul Oficial interzice acest lucru.

Câştigători până la Curtea Supremă

Cea care conduce grupul persoanelor care au revendicat terenul de la Hanul Doctorului este Marilena Ingeaua, în prezent plătită din bani publici pentru activitatea pe care o desfăşoară ca membru al Comisiei de aplicare a Legii nr. 247/2005 privind retrocedările. Încă de la apariţia, în 1991, a primei legi de retrocedare a terenurilor confiscate de comunişti, Ingeaua împreună cu rudele sale au cerut primăriei să-i retrocedeze zeci de hectare de teren moştenite, printre care şi Hanul Doctorului. Primăria a refuzat constant, din diverse motive, să le retrocedeze pământul, inclusiv cele 14 hectare ale Hanului, şi i-a pus în posesie doar cu 1,3 hectare de teren în Craiova, pentru care li s-a emis şi titlul de proprietate. Nemulţumiţi, revendicatorii conduşi de Marilena Ingeaua au dat primăria în judecată cerând restituirea în natură a terenurilor rămase libere din zona Hanul Doctorului, terenuri fără construcţii şi neafectate de lucrări de interes public. În total 45 de hectare de teren. Primăria a câştigat procesul la toate instanţele din Craiova, dar judecata se va relua la Curtea de Apel Craiova, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat sentinţa Curţii de Apel şi a trimis procesul spre rejudecare.

Primăria, bunul samaritean al retrocedărilor

Deşi s-a opus atâţia ani reconstituirii dreptului de proprietate pe suprafaţa cerută de revendicatori, primăria a schimbat, în mod suspect, macazul în acest an. Ignorând procesele câştigate de propriii jurişti, Comisia de aplicare a Legii nr. 247, din care face parte şi Marilena Ingeaua, s-a hotărât brusc să-i retrocedeze în natură acesteia şi rudelor sale Parcul Hanul Doctorului. Şi asta, deşi Legea nr. 47/2007, recent publicată în Monitorul Oficial, interzice expres retrocedarea parcurilor publice. Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 147/1999 şi a Hotărârii de Guvern nr. 965 privind atestarea domeniului public al judeţului Dolj, Hanul Doctorului figurează la poziţia 14 ca parc public, cu o suprafaţă de 14 hectare, aflat în administrarea Regiei de Administrare a Domeniului Public Craiova.
„Terenurile pe care sunt amplasate reţele stradale şi parcuri publice, terenurile pentru rezervaţii naturale şi parcuri naţionale (…) nu pot fi dezafectate din domeniul public decât în cazuri de excepţie pentru lucrări de interes naţional“, se arată în actul normativ care modifică un articol din Legea nr. 18/1991.
Considerând, probabil, că este vital pentru mersul ţării ca Ingeaua şi rudele sale să primească parcul înapoi, membrii comisiei prezidate de primarul Antonie Solomon au încălcat legea şi au propus prefecturii retrocedarea în natură, şi nu despăgubiri, aşa cum ar fi fost normal. Întrebat de ce a semnat un document care contravine legii, Antonie Solomon a declarat că secretara primăriei, Nicoleta Miulescu, i-a spus că legea nu se aplică retroactiv, deci că nu este nici o problemă. Chiar dacă legea acţionează pe viitor, în acest caz, însă actul normativ ar rămâne fără valoare, deoarece termenul-limită pentru depunerea cererilor şi completărilor pe Legea nr. 247/2005 a fost anterior intrării în vigoare a Legii nr. 47/2007. Ceea ce înseamnă că actul normativ se aplică cererilor nevalidate încă de comisia judeţeană. Oricât de nedrept ar părea acest lucru faţă de proprietarii sau moştenitorii acestora care încă nu şi-au primit terenurile înapoi, legea este lege.

Un dosar complet- incomplet

Directorul Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor din cadrul Prefecturii Dolj, Eugen Marinescu, a declarat că, pentru a elimina orice îndoială în privinţa legalităţii retrocedării parcului, a cerut părerea Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor, răspunsul nu a venit. „Dosarul de la primărie a ajuns la noi. Vom analiza cu atenţie, mai ales că este vorba de terenuri preluate fără titlu, apoi Comisia judeţeană se va pronunţa“, a spus Marinescu.
Ciudat este însă că în dosarele trimise de primărie există toate dovezile privind dreptul de proprietate al solicitanţilor asupra terenurilor, dar nicăieri nu se menţionează că acele 14 hectare sunt în litigiu. De asemenea, lipsesc anexele prevăzute de lege care să ateste faptul că primăria a propus retrocedarea în natură, la dosar fiind ataşat doar un tabel nominal cu suprafeţele pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate. Camelia Dinu, şefa Serviciului Registrul Agricol şi Măsurători Topo din primărie, are o explicaţie originală pentru lipsa documentelor. „Procesul este pe Legea nr. 10/2001, iar propunerea s-a făcut pe Legea nr. 247/2005. În ceea ce priveşte anexa, nu era nevoie, deoarece este vorba doar despre o propunere“, a spus Camelia Dinu.
Coincidenţă sau nu, tot 45 de hectare a validat şi primăria, adică exact suprafaţa aflată în litigiu. Nici juriştii primăriei nu mai înţeleg ce se întâmplă. Aceştia spun că habar nu aveau că membrii Comisiei de aplicare a Legii nr. 247/2005 au stabilit reconstituirea dreptului de proprietate pe cele 45 de hectare, în timp ce ei se judecă să nu le retrocedeze. Soarta Parcului Hanul Doctorului depinde acum de membrii Comisiei judeţene a prefecturii, care vor decide dacă toate cele 14 hectare de spaţiu verde rămân ale primăriei sau se întorc la moştenitorii fostului proprietar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII