10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateELECTROPUTERE, în plasa al-Qaida

ELECTROPUTERE, în plasa al-Qaida

Numele patronilor arabi ai companiei care negociază pentru preluarea Electroputere Craiova au apărut în mai multe scandaluri privind finanţarea terorismului.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anunţat, în urmă cu două zile, că va negocia cu o singură companie pentru privatizarea Electroputere Craiova. Aceasta este Al-Arrab Contracting Company, din Arabia Saudită, care a făcut cea mai bună ofertă din cele cinci primite de AVAS. Potrivit unor surse bine informate, arabii ar fi oferit pe societatea craioveană circa 120 de milioane de euro, aici fiind incluse plata pe pachetul majoritar de 62,8% din acţiuni deţinut de stat, plata datoriilor către bugetul de stat şi investiţiile care ar urma să fie făcute, precum şi capitalul de lucru curent. Compania saudită este o surpriză apărută pe ultima sută de metri, astfel încât reprezentanţii societăţii craiovene spun că nu cunosc nimic despre ea. La o privire mai atentă, descoperim însă că numele patronilor firmei apare de foarte multe ori asociat cu Osama bin Laden, al-Qaida şi terorismul mondial.

Putred de bogaţi

Principalul acţionar al companiei saudite este Mada Group for Industrial and Commercial Investment, firmă membră, la rândul ei, a Al Rajhi Investment Group, controlată de familia Al-Rajhi. Grupul de investiţii Al-Rajhi a fost înfiinţat în anii ’30, când Saleh Abdul Aziz Al-Rajhi şi fratele său, Sulaiman, au înfiinţat o agenţie de schimb valutar pentru pelerinii musulmani care veneau la Mecca şi la Medina. Ulterior, numărul fraţilor atraşi în companie a crescut, la fel ca şi cifra de afaceri. Banca Al-Rajhi este în prezent cea mai mare bancă islamică din lume şi unul dintre principalii investitori din Arabia Saudită.
Cei patru fraţi Al-Rajhi sunt principalii acţionari ai băncii, care deţine un capital de 6,75 miliarde de riali saudiţi. Grupul are investiţii în construcţii, IT, consultanţă şi avicultură. Unul dintre principalii acţionari ai Al-Rajhi Bank, Saleh, are 95 de ani şi este creditat de revista Forbes cu o avere de 4,4 miliarde de dolari. Sulaiman Al-Rajhi are şi el 87 de ani, iar averea sa este estimată la 7,4 miliarde de dolari. Sulaiman este preşedintele grupului Al-Rajhi, dar şi preşedintele Al-Arrab Contracting Company, firma care a depus ofertă pentru preluarea Electroputere Craiova.

Legături suspecte

Potrivit site-ului militantislam.org, Al-Rajhi Banking and Investment, cunoscută mai simplu sub numele de Al-Rajhi Bank, figurează pe lista celor 100 de companii din Arabia Saudită acuzate că au finanţat gruparea teroristă al-Qaida pentru atacurile de la 11 septembrie 2001.
Companiile saudite au şi fost date în judecată de organizaţia americană Judicial Watch pentru susţinerea financiară a atacurilor teroriste din Statele Unite. Informaţii despre familia Al-Rajhi apar şi pe site-ul arrabiya.com. Conform acestuia, banca Al-Rajhi are o reţea de aproape 400 de sucursale răspândite în Arabia Saudită. Ea este principala bancă finanţatoare pentru un număr mare de organizaţii de caritate care servesc drept paravane pentru al-Qaida.
Fundaţiile „Al-Haramain Islamic Foundation“, „Muslim World League“ şi „International Islamic Relief Organisation“ facilitează finanţarea organizaţiilor teroriste prin intermediul sistemului bancar Al-Rajhi, potrivit aceleiaşi surse.
Numele patronilor arabi apar şi pe lista „Lanţul de Aur“ – a celor mai bogaţi sponsori saudiţi ai terorismului. Potrivit guvernului american, acest document „este o listă de persoane din cadrul organizaţiei al-Qaida la care se face referire ca făcând parte din Lanţul de Aur, donatori bogaţi pentru eforturile mujahedinilor“. Iniţial, acest document a intrat în posesia poliţiei bosniace, în timpul cercetărilor efectuate în birourile fundaţiei Benevolence International din Sarajevo, în martie 2002. Lista făcea parte dintr-un dosar computerizat denumit „Tareekh Osama“ sau „Osama History“, care conţinea imagini scanate ale mai multor documente.
Numele lui Saleh Al-Rajhi a fost în mai multe rânduri asociat cu cel al secretarului personal al lui Osama bin Laden, Wadih el-Hage. Când, în 1997, domiciliul din Kenia al lui Wadih el-Hage a fost supus unor controale, aici s-au găsit informaţii despre Saleh. Wadih a fost condamnat pentru atacurile cu bombă îndreptate împotriva ambasadelor SUA din Kenia şi Tanzania, petrecute în 1998. Oficialii Electroputere Craiova, întreprindere pe cale să intre în imperiul financiar Al-Rajhi, spun că nu ştiau nimic despre patronii companiei ofertante. „Toate informaţiile pe care le ştiam erau de la AVAS. Nu pot comenta chestii de genul ăsta“, a afirmat Cornel Mondea, directorul general al Electroputere Craiova.

Salt de 30% la Bursă

Imediat după ce AVAS a desemnat compania cu care va negocia preluarea Electroputere, cotaţiile acestui emitent la Bursa de Valori Bucureşti au urcat cu 15%, la 0,284 lei. Ieri, cotaţia a crescut din nou, informează Intercapital Invest Craiova. Acţiunile EPT au ajuns la 0,326 lei/acţiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII