11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnmormântare cu efecte speciale

Înmormântare cu efecte speciale

Un loc de veci din Cimitirul romano-catolic din Craiova a stârnit un conflict între membrii familiilor Teodorescu şi Vitan, aceştia din urmă fiind împiedicaţi să-şi îngroape o rudă.

Cimitirul romano-catolic din Bănie a fost ieri scena unui scandal de proporţii. Protagoniştii, două familii, Teodorescu şi Vitan, care revendicau acelaşi loc de veci. Disputele au izbucnit în momentul în care familia Vitan a venit ieri, la ora 13.00, să-şi înmormânteze o rudă în locul cu pricina. Membrii familiei Teodorescu i-au împiedicat, susţinând că locul este proprietatea lor. La un moment dat, Aurelian Teodorescu a coborât în groapă pentru a-i împiedica pe membrii familiei Vitan să acopere sicriul cu pământ. Până la urmă s-a apelat la forţele de ordine, pentru a face dreptate. „Este o problemă a celor de la administraţia cimitirului şi noi nu putem interveni. Am lăsat acolo un agent pentru a acţiona în cazul în care conflictul degenerează“, a menţionat Jan Dobrescu, comisar-şef Secţia 1.

Taxa la cimitir, plătită de ambele familii

Potrivit certificatului de moştenitor, încheiat la notarul public Emil Defta, titularii locului de veci erau Aurelian Teodorescu şi Valentina Teodorescu. Aceştia demonstrau cu o chitanţă că din 2003, de când sunt titulari, şi-au achitat taxele la zi, până în 2006.
„Locul l-am moştenit de la o mătuşă, Hermina Teodorescu, care ne-a mai lăsat şi un mormânt alăturat, acolo unde este ea îngropată. Aceasta era rudă şi cu familia Vitan. Când am aflat că a murit cineva din această familie şi va fi îngropat la cimitirul romano-catolic am început să ne interesăm unde anume va fi depus trupul neînsufleţit. Am fost informaţi că înmormântarea va fi făcută exact într-unul dintre locurile pe care le avem noi“, a spus Valentina Teodorescu.
Pe de altă parte, un reprezentant al familiei Vitan a declarat că a rămas şocat când a aflat că groapa nu le aparţine. Acesta a mai spus că deţine chitanţe prin care dovedeşte că şi ei au plătit în ultimii ani contribuţia la cimitir, crezând că respectivul loc de veci le aparţine. „Tot în locul ăsta de veci pe care ne certăm se află şi cenuşa unei alte persoane din familia Vitan“, a concluzionat reprezentantul familiei Vitan.

Mortul şi-a găsit odihna veşnică

„Legal, locul aparţine familiei Teodorescu, care are certificatul de moştenitor. Eu le-am spus celor din familia Vitan că e ilegal să îl îngroape acolo, însă nu m-au ascultat“, a declarat Mirela Leu, administratorul cimitirului. Totuşi, unul dintre ajutoarele acesteia, Tudor Stoica, era şi mai confuz, declarând că probabil certificatul de moştenitor pe care îl are familia Teodorescu este fals. În momentul în care cortegiul funerar a sosit în cimitir, Stoica a căzut de acord cu familia celui decedat să îl îngroape, trecând astfel peste directivele şefei.
După acest model, orice persoană care are pe cineva decedat şi găseşte o groapă neocupată, chiar dacă nu-i aparţine, o poate ocupa în voie, deoarece nimeni nu se opune.
Că înmormântarea este ilegală este de părere şi preotul Parohiei Romano-Catolice din Craiova, Emil Diac. „Consider un abuz înmormântarea. În mod normal, nu pot să o facă deoarece nu au acte. Legal, familia Vitan nu are voie să ocupe locul altcuiva“, a adăugat Emil Diac.
Deşi proprietari legali, recunoscuţi de administratorul cimitirului şi al parohiei, familia Teodorescu, a rămas cu dreptatea în mână deoarece, în jurul orei 16.00, mortul şi-a găsit în sfârşit odihna veşnică, însă în mormântul altcuiva.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS