24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul impune medicilor raportarea imediată a bolilor transmisibile

Guvernul impune medicilor raportarea imediată a bolilor transmisibile

Toţi furnizorii de servicii medicale au obligaţia să declare telefonic, imediat, cazurile de boli transmisibile depistate. Acestea se transmit serviciului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile din cadrul autorităţii de sănătate publică judeţene şi respectiv a municipiului Bucureşti. Obligaţia de declarare se referă la botulism, antrax, poliomielită cu virus sălbatic, febră tifoidă şi paratifoidă, tetanos, tetanos neonatal, difterie, infecţie rubeolică congenitală NN, gripă umană cauzată de un nou subtip, infecţie cu E.coli Enterohemoragic, holeră, malarie, pestă, lepră, meningite virale, febră galbenă, etc.  
Printr-o hotărâre aprobată astăzi, Executivul a stabilit metodologia de raportare şi de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile, adaptând astfel sistemul legislativ privind prevenirea şi controlul bolilor transmisibile la cerinţele reglementărilor comunitare. Astfel, a fost aprobată fişa unică de raportare a cazurilor de boală transmisibilă cu declarare nominală obligatorie, în vederea implementării sistemului de alertă precoce şi răspuns rapid privind prevenirea şi controlul bolilor transmisibile.
Responsabilitatea pentru multiplicarea şi distribuirea fişelor unice de raportare către furnizorii de servicii medicale revine autorităţilor de sănătate publică judeţene şi  a municipiului Bucureşti. De asemenea, a fost actualizată lista bolilor infecţioase pentru care declararea nominală este obligatorie în România, prin includerea unor entităţi etiologice şi clinice noi şi modificarea priorităţilor epidemiologice.
Pentru toate bolile prevăzute în fişa unică de raportare, după stabilirea diagnosticului de caz suspectat sau confirmat, furnizorii de servicii medicale trebuie să completeze fişa şi s-o înainteze autorităţii de sănătate publică, în termen de cel mult 5 zile de la data depistării/conformării, prin fax, curier rapid sau poştă. Pentru raportarea cazurilor de infecţie HIV/SIDA, tuberculoză şi alte boli transmisibile se utilizează fişele de supraveghere specifice, conform metodologiilor de supraveghere specifice elaborate de Ministerul Sănătăţii Publice. Personalul care are acces la datele de identitate din fişa unică de raportare este obligat să păstreze confidenţialitatea datelor şi să aplice măsurile de protecţie a acestora, conform legii.
Metodologia de raportare numerică statistică a bolilor transmisibile se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii Publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS