22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFântânile Băniei, pericol public

Fântânile Băniei, pericol public

De mai bine un an, 12 dintre cele 14 cişmele din Bănie nu mai au apă potabilă, însă administratorul fântânilor şi primăria au uitat să-i avertizeze pe craioveni.

Craiovenii îşi astâmpără setea la cişmelele cu apă de izvor, deşi la doar două dintre acestea mai curge apă potabilă. Cu toate că structurile responsabile din Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) au avertizat, din 2006 până acum, în mai multe rânduri Primăria Craiova să ia măsuri pentru a marca aceste cişmele din care nu mai e sănătos să se bea apă, răspunzătorii s-au culcat pe o ureche. „Noi am transmis o adresă municipalităţii şi în urmă cu o săptămână, în care atenţionam că apa din majoritatea cişmelelor nu este potabilă şi trebuie adoptate măsuri în consecinţă. Doar două cişmele au apă potabilă. Administraţia trebuie să ne ceară oficial însă rezultatele analizelor, pentru că acestea nu sunt gratuite“, a declarat Dolores Tătar, director adjunct al ASP Dolj, fără să precizeze care sunt cele două fire de apă bună. Ea susţine că nici primăria, dar nici reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL), administratorul fântânilor, n-au solicitat niciodată efectuarea analizelor, chiar dacă acest lucru este obligatoriu prin lege. Marius Barcan, şeful Serviciului gospodărire comunală din cadrul primăriei, a confirmat ieri că adresa ASP a ajuns în posesia lui, după care a fost trimisă „pe circuit“. „Cred că în maximum o săptămână se vor aplica pe cişmelele cu apă nepotabilă plăcuţe de avertizare. Nu pot să spun acum care dintre fântâni au apă potabilă, fiindcă nu ni s-a comunicat care sunt acestea“, a spus Barcan. În vreme ce reprezentanţii ASP aşteaptă banii primăriei pentru predarea rezultatelor analizei, craiovenii se pot îmbolnăvi oricând de la apa fântânilor cu bacterii ţinute la secret.

Competenţă cu picătura

Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova, n-avea ieri nici cea mai vagă idee despre vreo cerere de analiză transmisă până acum de unitate către ASP, despre faptul că apa nu e potabilă sau despre legea apei. Mai mult, el nici nu ştia că ASP a efectuat un nou set de analize în urmă cu două zile.
„Noi aşteptăm rezultatele de la Inspecţia Sanitară de Stat peste vreo două-trei zile şi după aceea vom decide cum avertizăm că apa nu e potabilă, unde e cazul“, a spus Ion Petre. Fostul director al RAADPFL, Ilie Bădescu, susţine că s-au făcut analize anual până în 2006, dar nu poate preciza care au fost ultimele rezultate. „Îmi amintesc că, în urmă cu câţiva ani, am închis câteva fântâni, fiindcă, în urma ploilor, apa şi-a pierdut calităţile care o făceau potabilă“, a spus Ilie Bădescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII