13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosar pentru înşelăciune la unitatea de aviaţie a MI

Dosar pentru înşelăciune la unitatea de aviaţie a MI

Fostul şef de Stat Major al unităţii de aviaţie a Ministerului de Interne, comandorul Sorin Haidu, şi trei maiştri militari au fost trimişi în judecată astăzi de Parchetul Militar Bucureşti pentru abuz în serviciu, fals, uz de fals, delapidare şi înşelăciune. Cei patru sunt acuzaţi că, timp de doi ani, ar fi încasat ilegal salarii de zeci de ori mai mari, pentru misiuni la care nu au luat parte. Ministerul de Interne s-a constituit parte civilă în dosar, pentru a recupera suma de 250.000 de lei (2,5 miliarde lei vechi). Cei patru vor fi judecaţi de către magistraţii Tribunalului Militar Bucureşti.
Ancheta procurorilor are la bază o verificare a Corpului de Control al Ministerului de Interne, care a constatat că din 2004 până în august 2006, aproape toţi angajaţii unităţii ridicau de la casierie salarii de câteva zeci de ori mai mari decât în mod normal. Peste 45 de angajaţi ai unităţii au dat bani înapoi, iar 17 dintre ei au fost anchetaţi de procurorii militari. Printre aceştia se număra fostul comandant al unităţii, generalul Constantin Ilie şi adjunctul acestuia, fostul şef al Statului Major, comandorul Sorin Haidu.
Procurorii militari l-au trimis în judecată doar pe Haidu, pilotul Gheorghe Apostu şi doi tehnici de bord acuzaţi de completarea fictivă a unor documentelor de misiune şi vânzare de combustibil. Alţi 11angajaţi ai Unităţii speciale de aviaţie, printre care şi generalul de flotilă aeriană Constantin Ilie, au fost scoşi de sub urmărire penală, fiind însă sancţionaţi administrativ de procurori cu o amendă de 1.000 de lei de fiecare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS