15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul sănătăţii vrea sancţiuni pentru primari

Ministrul sănătăţii vrea sancţiuni pentru primari

Prezent ieri la Craiova la o întâlnire cu responsabilii din sistemul sanitar din Oltenia, medicii de familie şi patronatele laboratoarelor medicale din această regiune, pentru a stabili ultimele detalii legate de demararea Programului de evaluare a stării de sănătate, ministrul Eugen Nicolăescu a refuzat să ofere detalii ziariştilor despre discuţiile purtate. El a spus totuşi că principala problemă ridicată de medicii de familie – o verigă importantă în program – a fost legată de greutatea cu care se desfăşoară vânzarea cabinetelor medicale şi a promis că va face tot posibil pentru ca primarii care nu aplică legislaţia să fie sancţionaţi: „La nivelul primăriilor din întreaga ţară nu există receptivitate vizavi de atribuirea spaţiilor. De aceea, cred că există o singură soluţie, ca Ministerul Sănătăţii să vină cu o propunere legislativă prin care să convingă guvernul să elaboreze un act normativ care să permită sancţionarea primăriilor pentru neaplicarea legislaţiei“.

Strategie pentru ameliorarea sănătăţii românilor

Eugen Nicolăescu a vorbit apoi despre modul în care se va derula programul de evaluare a stării de sănătate, fără a veni însă cu noutăţi. Printre altele, a făcut referire la sursa de finanţare (taxa pe viciu) şi la perioada de desfăşurare a programului. „Fiecare cetăţean, indiferent dacă este sau nu asigurat, va beneficia de o consultaţie la medicul de familie şi un set de analize gratuite. Programul se va desfăşura în perioada 1 iulie 2007 – 30 iunie 2008, cu o prelungire de trei luni pentru cei care din motive obiective nu se vor putea prezenta la analize în acest an. Obiectivul acestei acţiuni îl reprezintă cunoaşterea reală a ponderii bolilor cu impact în vederea stabilirii unei strategii pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor şi crearea în acest scop a unei baze de date la nivel naţional“, a declarat Eugen Nicolăescu.
Ministerul Sănătăţii a vorbit în special despre implicarea cetăţenilor. Fiecare român va primi acasă o scrisoare în care sunt descrişi paşii pe care trebuie să-i urmeze. O dată cu scrisoarea, va primi şi două taloane, unul cu care va merge la medicul de familie şi pe baza căruia se va face decontarea consultaţiei şi altul pentru investigaţii paraclinice (analize medicale). Medicul de familie va recomanda anumite investigaţii paraclince, pe care le va nota pe dosul talonului şi care vor fi efectuate în luna în care este născută persoana respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS