10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANRSC, prinsă cu repartitorul vopsit

ANRSC, prinsă cu repartitorul vopsit


Printr-o adresă oficială, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală îndeamnă o regie autonomă să-i ameninţe pe craioveni că vor fi sancţionaţi dacă nu-şi montează repartitoare de costuri.

Afacerea repartitoarelor, din ce în ce mai hulită de români, este protejată chiar la vârf guvernamental. O adresă înregistrată la Regia Autonomă de Termoficare Craiova în 9 martie 2007 dovedeşte că şantajul cu afişele prin care românii sunt ameninţaţi cu amenzi dacă nu-şi instalează repartitoarele de costuri este alimentat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală (ANRSC). În documentul numerotat 1.028 la cabinetul preşedintelui ANRSC este strecurată o cerere de-a dreptul penală: „Vă rugăm ca, începând cu data emiterii primei facturi către asociaţiile de proprietari şi până la începerea perioadei de încălzire, să transmiteţi ca anexă la factură o atenţionare din care să reiasă cele menţionate mai sus, precum şi faptul că în Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice sunt prevăzute sancţiuni ce se vor aplica după 31 iulie 2007 în cazul nefinalizării acţiunii de montare a sistemelor de repartizare a costurilor“.
Actul, semnat indescifrabil „pentru“ preşedintele ANRSC, Jeanina Preda, traduce suspect Legea nr. 51/2006, înlocuind expresia reală din textul legii, „contorizare“, care se referă la contoare, cu „montare a sistemelor de repartizare a costurilor“, care face trimitere la repartitoare şi pentru nefinalizarea căreia nu există amenzi. Prin acest document ANRSC sau un individ din acest organism îşi depăşeşte atribuţiunile solicitând unei unităţi să promoveze o activitate cu care nu are tangenţă. Reprezentanţii ANRSC nu au putut fi contactaţi.

Termoficarea, complice

Prin trimiterea scrisorii ANRSC, Regia de Termoficare devine complice la o infracţiune de şantaj, întrucât ajută la inducerea în eroare a craiovenilor cu scopul de a obţine foloase băneşti de către firme private: instalarea repartitoarelor se face pe banii românilor, ca şi exploatarea lor.
ANRSC este instituţia din subordinea guvernului care a emis şi controversatele ordine prin care românii au fost înşelaţi de mai multe societăţi de montare şi exploatare a repartitoarelor. Adjunctul de la Regia Autonomă de Termoficare Craiova, Nicolae Degeratu, nu se consideră complice: „Este o rugăminte a ANRSC, pe care noi am retransmis-o asociaţiilor de proprietari. Nu puteam să-i refuzăm. Conţinutul adresei ANRSC nu ne priveşte“. Degeratu nu a putut să explice de ce Termoficarea s-a complăcut în acţiunea de intimidare a craiovenilor şi nu a sesizat ANRSC că în conţinutul rugăminţii s-a strecurat o inadvertenţă periculoasă, care ar fi putut fi uşor eliminată, printr-un fax.

Craiovenii, bulversaţi

Dacă părerea majorităţii craiovenilor care şi-au instalat repartitoare este că mai bine n-o făceau, nici aceia care au făcut lobby pentru firmele de profil – preşedinţii de asociaţii – nu mai cred în ce-au susţinut. Preşedintele Asociaţiei 16 Valea Roşie, Dumitru Tiţă, acuzat de locatari zilele trecute că s-a făcut „frate“ cu societăţile de repartitoare, fiindcă ar fi împânzit ameninţări pe uşile blocurilor, recunoaşte că lumea este nemulţumită. „Am considerat şi eu la început că e mai bine cu repartitoare. De aceea i-am şi îndemnat pe proprietari să-şi pună. Dar văd că tot mai mulţi se plâng. Iar acum, cu toate adresele astea, noi ce să mai credem?“, a spus Tiţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII