12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

În paşi de dans

În ritm de cha cha cha, tango sau vals vienez au urcat mereu pe podiumul competiţiilor la care au participat. Sunt tinerii dansatori ai Clubului „Gala Dans“, de curând înfiinţat în Craiova.

Un an. Atât s-a scurs de la înfiinţarea clubului de dans „Gala Dans“. Timp suficient pentru a aduna de la toate competiţiile de gen, la care au participat, diplome şi cupe. Incredibil ar spune unii. Cât se poate de adevărat ar, completa cei care le călăuzesc paşii spre succes, Pavel Uncu, Galina Ghit, foşti componenţi ai trupei de dans „Codreanca“ din Moldova, dar şi Iustin Istrate, care activează şi la Clubul de dans sportiv „Hobbi“ din Bucureşti.

Prima lecţie de dans

Valsul lent vienez, quick, tangoul, slow fox, cha cha cha, jive, samba, rumba sau paso doble îi ajută să se exprime. Şi o fac destul de convingător. Ieri de abia învăţau primii paşi. Se întâmpla în aceeaşi sală de sport a Liceului „Henri Coandă“, care le găzduieşte de un an  orele lungi de repetiţii din week-end-uri. Astăzi amintirile le revin când, ajunşi cu câteva minute mai devreme decât era stabilită ora de începere a antrenamentului, îi văd pe micuţii începători. Parcă mai ieri se fâstâceau şi ei aşa. Piciorele atârnau aşa de greu şi parcă nu mai ascultau deloc. Ce ritm? Ce muzică? Şi urechile se încăpăţânau să mai audă. Doar bătăile inimii, trădând emoţiile se mai auzeau. Încremeneau pur şi simplu acolo, în mijlocul sălii de dans, încurcându-i pe ceilalţi cursanţi. Mai primeau din greşeală un cot în burtă, asta dacă nu erau călcaţi pe picior. Şi totuşi amorţeala aceea care pusese stăpânire pe corp se încăpăţâna să dispară. Şi dintr-o dată două mâini veneau să trezească trupul. Erau mâinile antrenoarei Galina Ghit, cea care de-a lungul celor zece ani de dans a adunat numeroase distincţii, printre care Cupa Transnistriei din 2003, Cupa Flamingo din 2004 din Ucraina sau Cupa Mării Negre din acelaşi an. Şi astăzi mai participă la competiţii. Se antrenează alături de cuplurile care astăzi participă la competiţii, Alexandru Popescu  şi Ana Răducu, Alexandru Bunea şi Ştefania Dumitru, Bogdan Bunea şi Mirea Popa sau Costinel Vrejoiu şi Ştefania Dumitru. Şirul amintirilor este întrerupt. Ora de antrenament trebuie să înceapă.

O nouă competiţie, un nou succes

Peste o săptămână, o nouă competiţie la Vâlcea. Şi sezonul lor se încheie. După o jumătate de oră de încălzire, muzica se aude din difuzoare. Un vals lent, urmat de unul vienez. Apoi paso doble, cha cha cha. Din când în când, antrenorul intervine. Mâna partenerei nu sprijină corect umărul partenerului de dans. Şi din nou poziţia este greşită. Se repetă fragmentul muzical. Greşelile nu trebuie să se strecoare. Sunt ultimele ore de antrenament înainte de marea competiţie. Trebuie să fie acolo sus, pe podium, îşi spun perechile. Colegii lor au triumfat la competiţii din săptămânile trecute, Păun Albert şi Ghindeanu Iulia au urcat pe podium la Constanţa, week-endu-ul trecut, tot astfel cum Golfiţă Valentin şi Rada Lavinia i-au privit pe ceilalţi concurenţi de pe treapta cea mai înaltă a podiumului, la Buzău, în cadrul cupei „Happy Dance“, ce s-a desfăşurat la începutul lunii mai, la categoria lor, 16 – 35 de ani. Tot la Buzău şi juniorii de la categoria 12 – 15 ani, Tudosan Radu şi Oprea Lazara, au câştigat finala, adăugând altă distincţie celor care fuseseră obţinute la Braşov, la Cupa „Alessia“ de la Bucureşti, sau la Cupa „Pygmalian“, tot din Bucureşti. Aşa că trebuie lucrat cu toată responsabilitatea.
Clubul „Gala dance“ trebuie să fie din nou la înălţime, iar ei nu trebuie să dezamăgească.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS