8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE Turceni calcă pe urmele ARPECHIM

CE Turceni calcă pe urmele ARPECHIM

Investiţiile de mediu apasă greu pe umerii marilor instalaţii poluante din Oltenia. Unele dintre ele riscă să fie închise după modelul ARPECHIM Piteşti, pentru că nu au bani suficienţi să facă modernizări.

Cazul rafinăriei ARPECHIM Piteşti, care a fost închisă din cauză că nu a respectat termenele-limită pentru investiţiile de mediu, aduce în actualitate situaţia marilor agenţi economici poluatori din Oltenia, care riscă să aibă aceeaşi soartă. Numai complexurile energetice trebuie să facă în următorii ani investiţii de circa 1,7 miliarde de euro ca să nu fie închise.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova, sucursala Işalniţa a Complexului Energetic (CE) Craiova a fost obligată să investească în perioada 2006-2012 peste 307 milioane de euro, în timp ce sucursala Craiova II are un program eşalonat până în 2010, cu investiţii de peste 111 milioane de euro. CE Turceni are de făcut cele mai costisitoare investiţii: 876,6 milioane de euro eşalonate în perioada 2006-2013. Programul de investiţii la CE Rovinari se întinde pe perioada 2006-2017 şi are nevoie de investiţii în valoare totală de peste 366 de milioane de euro.

„Nu avem banii necesari“

Trebuie spus că unele investiţii au termen de finalizare chiar în cursul acestui an. Una dintre ele se referă la CE Turceni.
Aici, investiţia pentru acoperirea staţiei de descărcare a cărbunelui are ca termen de finalizare sfârşitul anului, după cum a precizat ARPM Craiova. Directorul de investiţii de la CE Turceni, Marin Constantin, spune însă că unitatea nu are banii necesari să finalizeze investiţia anul acesta.
„Investiţia la acoperirea staţiei de descărcare se ridică la 5,3 milioane de euro. Anul acesta, cred că reuşim să realizăm circa 30% din lucrare, pentru că n-avem banii necesari. Până acum am luat un credit bancar de 218 milioane de euro, iar pe viitor vrem să mai contractăm unul, în valoare de 300 de milioane de euro, la care se adaugă unul de 50 de milioane de euro. Restul banilor sperăm că-l putem asigura din surse proprii“, a precizat Marin Constantin. Acesta spune că unitatea a gajat şi va gaja la bancă bunurile achiziţionate, veniturile din contracte şi altele. În schimb, la altă unitate, CE Craiova, fostul director general, Constantin Bălăşoiu, spune că nu vor fi probleme: „Toate investiţiile din planul de măsuri sunt în grafic. Unitatea este prea mare ca să nu şi le poată permite“.
CE Craiova are de pus în funcţiune la Sucursala II, până la sfârşitul lunii octombrie 2007, o staţie de epurare a apelor şi o instalaţie de măsurare a debitelor. La CE Rovinari, termenele-limită încep din primul trimestru al anului 2008. Altă unitate importantă care trebuie să facă investiţii este DOLJCHIM Craiova, sucursală a PETROM SA. Numai pe una dintre autorizaţiile de mediu sunt necesare 850.000 de euro, iar investiţiile sunt eşalonate din trimestrul patru al anului 2007 până în 2010. Alte investiţii de mediu se referă la canalizare – 1,1 milioane de euro, staţie de epurare – 2,6 milioane de euro, dezafectarea instalaţiilor oprite – 300.000 de euro şi eliminarea substanţelor devenite deşeuri – 550.000 de euro. Alt caz de societate mare poluantă este OLTCHIM Râmnicu Vâlcea. Aici, prima investiţie are termen scadent 30 iunie 2007 (un milion de euro) şi se referă la scăderea temperaturii apelor uzate de la secţia de Propenoxid, iar alta, de 300.000 de euro, vizează supravegherea continuă a emisiilor de poluanţi de la incineratorul de deşeuri. La sfârşitul anului, trebuie terminate proiectele pentru reducerea emisiilor de substanţe prioritar periculoase (în ape) – 30.000 de euro. Montarea unui incinerator de deşeuri solide (trei milioane de euro) are ca termen de realizare martie 2007 – septembrie 2009.

Avertismente pentru poluatori

Nerespectarea măcar unuia dintre aceste termene atrage ridicarea autorizaţiei de mediu şi, implicit, închiderea unităţii, după cum a precizat Monica Mateescu, directoarea ARPM Craiova.
“În această perioadă, noi trimitem avertismente către toate marile unităţi poluatoare pe care le monitorizăm, având în vedere ceea ce s-a întâmplat la ARPECHIM Piteşti.
Pe de altă parte, verificăm în teren investiţiile care au avut ca termen scadent trimestrul întâi al anului“, a precizat Mateescu.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), 25% din unităţile industriale sunt mari poluatoare ale atmosferei. Este vorba de 443 de instalaţii în total. Printre acestea se numără şi Oltchim, Doljchim, Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Dacă nu se respectă termenele-limită pentru punerea în funcţiune a investiţiilor, ţara noastră ar putea să plătească amenzi începând cu 700.000 de euro pe zi pentru fiecare dintre aceste unităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU