8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFumatul în locurile publice ar putea să fie interzis

Fumatul în locurile publice ar putea să fie interzis

63,41% dintre cei care au răspuns unui chestionar al Ministerului Sănătăţii agreează ideea interzicerii fumatului în locurile publice închise, inclusiv în baruri, cafenele, cluburi, cofetării etc.

Fumatul în locurile publice închise ar putea să fie interzis de la 1 iulie. Ideea aparţine ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a organizat în acest sens şi o dezbatere publică. Persoanele care au intrat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, şi au avut răbdarea necesară, au putut să completeze chestionare privind fumatul în locurile publice.
Rezultatele consultării, date publicităţii ieri, pe site-ul aceleiaşi instituţii, arată că o mare parte din cei care au răspuns chestionarului (82,2% din 1.074 de persoane) agreează ideea interzicerii fumatului în locurile publice închise. 53,85% consideră că nu ar trebui acceptată nici o derogare cu privire la această decizie. Doar 36,59% doresc să existe anumite spaţii pentru fumat în unele locaţii (baruri, cluburi, cofetării, aeroport, trenuri etc), iar 76,7% vor ca aceste măsuri să fie introduse chiar de la 1 iulie 2008. Cei mai mulţi dintre cei care au completat chestionarele sunt tineri între 21 şi 30 de ani (39,8%), urmaţi de cei din categoria de vârstă 31 – 40 de ani (33,5%). De asemenea, majoritatea provin din mediul urban şi au studii superioare.
Dezbaterea publică pe tema fumatului în locurile publice închise a fost organizată în preajma Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Fumatului, aniversată pretutindeni pe 31 mai.

Adolescenţii se revoltă

Printre categoriile de vârstă care nu au fost luate în calcul la efectuarea sondajului se află şi tinerii sub 20 de ani. În liceele şi facultăţile din Craiova, fumatul este o modă. O spun elevii, dar şi studenţii care cred că este foarte greu să intre în anumite grupuri dacă nu fumează. “Prietenele tale sunt cool pentru că fumează. Dacă ele fumează şi tu nu, rişti să te izolezi”, spune Anamaria Ciolacu, de 16 ani, elevă.
Pe de altă parte, interzicerea fumatului în locurile publice nu este văzută cu ochi buni de unii elevi, care cred că este o îngrădire a libertăţii lor. „Dacă ei cred că pot să ne oblige să nu mai fumăm, se înşală. O ţigară merge întotdeauna la o bere“, a spus râzând un adolescent în faţa Colegiului „Carol I“.
Despre consecinţele fumatului asupra sănătăţii, tinerii spun că au auzit, dar la vârsta aceasta cred că au toată viaţa înainte şi iau prea puţin în seamă avertismentele. „M-am săturat să-mi spună alţii cum să-mi trăiesc viaţa. Părinţii mă ţin din scurt. La discotecă nu am voie, să ies cu prietenii nu am voie că trebuie să învăţ, băutură nu, tutun nu. Unde o să ajungem?“, întreabă Beatrice Stancu, de 17 ani.

Restricţii

În România există reglementări care interzic deja fumatul în unele locuri publice. Fumatul este interzis în instituţiile publice, cu excepţia locurilor special amenajate, în spitale, mijloace de transport în comun (trenuri, autobuze, taxiuri). Există, de asemenea, restricţii şi în localurile de zi şi noapte, patronii de baruri, de cafenele şi de restaurante fiind obligaţi să amenajeze în locaţiile respective spaţii delimitate pentru fumători.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII