12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBagajul - teroarea vacanţelor

Bagajul – teroarea vacanţelor

Se apropie vremea concediilor! Fie că pleci la Govora, Mamaia sau în Grecia, un lucru de ultim moment devine mai important decât locaţia ori însoţitorul: bagajul. Neiertător, acesta dă bătăi de cap tuturor membrilor de familie, de la soţie – care îl reface de vreo 12-15 ori, la soţ – care îl cară dus-întors şi până la copii, care îl dublează pe toată durata vacanţei.

Începem cu o menţiune de maximă importanţă: acest material se adresează numai femeilor, adevărate asasine ale nervilor masculini. Ea, femeia, este cea care se înhamă la dificila misiune de a alcătui bagajul – o operaţiune complicată, la fel cum este întreaga ei structură…
Cu el e simplu: trei perechi de pantaloni: scurţi, de mijloc şi lungi, la care pune câte două tricouri. E rezistent la frig, deci
nu-i trebuie geacă. Dar o pereche de şosete în plus nu strică niciodată. Şlapii şi tenişii cu care se încalţă pe drum şi gata un colţ de valiză. Copiii sunt mici, e limpede că hainele lor încap într-un rucsac. Simplu şi eficient. Restul…coşmar!

În caz de nevoie…

Bascheţi – o pereche. Ba nu, două: şi ăia din piele, că poate plouă. Iar la ei nu merge decât hanoracul, pe care trebuie să-l port cu tricoul ăla cu catarame. Care merge şi cu pantalonii cu buzunare oblice, dar şi cu fusta de blugi şi papucii de piele. A, bine că mi-amintii: e musai să am toate cele trei perechi de papuci – cei de pânză pentru rochiţa de plajă, cei din piele pentru… orice şi cei din cauciuc pentru diverse. Fuste, măcar şase – simt că intru într-o fază romantică!-, la care asortez câte un tricou cu mânecă lungă şi unul cu mânecă scurtă. O jachetă şi un sacou – dacă se face brusc frig şi răcesc? Blugii – obligatoriu ambele perechi! Iar pantalonii scurţi nu cântăresc prea mult… cinci perechi şi cei trei sferturi, de in, că pot fi strecuraţi oriunde. Ceva de ocazie, că nu se ştie. Dar neapărat pentru două situaţii: dacă plouă şi dacă … nu.

Iar „ultima dată“…

Evident că nu pot face greşeala să nu iau şi ceva de schimb, în cazul unui accident… Şi nu ştii când ai nevoie: patru papiote de aţă, ac, foarfece, pix, un carneţel, cărţi de citit, de joc, baterii, încărcătoare pentru telefon, ibric, fierbător, fier de călcat, două prosoape de fiecare, lenjerie, cearşaful de plajă, mingea gonflabilă, umbrela, costumele de baie, pahare, un castron, tacâmuri, cârlige de rufe, detergent. Vai, dragă, era să uit sfoara! Pe ce întindeam eu rufele? Of, n-am văzut aşa ceva… Ce indiferenţă, ce nepăsare, ce lipsă de suflet! Eu mă chinuiesc întotdeauna cu bagajul, eu, numai eu!
După un asemenea chin, după o aşa corvoadă ucigătoare, o singură frază strică tot concediul: „Iar?  Gata, jur, asta e ultima dată când mai mergem împreună…“ Pentru a evita asemenea stuaţii de criză, sunt obligatorii câteva reguli pentru alcătuirea unui bagaj suficient şi comod.

Trei paşi

În primul rând, trebuie să ştii clar pentru câte zile pleci departe de şifonierul ticsit de haine.
N-ai cum să-l iei pe tot cu tine, aşa că trebuie să fii foarte practică. Te gândeşti strict la trei situaţii: pentru plajă – rochiţa de plajă, o pereche de pantaloni scurţi şi un tricou; pentru plimbare – blugi, bluză/cămaşă, saboţi/papuci, o fustă din denim, un maiou şi o pereche de sandale; pentru seară – o rochie lungă din in cu bretele şi sandale.
În al doilea rând, trebuie să te gândeşti cu cine pleci, pentru că şi soţul/iubitul şi copilul/copiii au nevoie de un spaţiu în valiza comună ori în portbagaj. Iar în cazul în care plecaţi cu trenul, ai grijă să nu ajungi în situaţia când vei mai avea nevoie de mâini pentru a căra totul.
Pasul trei e legat de psihic. Nu intra în panică! De plecat tot vrei să pleci şi, în plus, e vorba de concediu, nu de o cursă contra cronometru.

Psihicul – cel mai aprig duşman

Ca să rezolvi toate aceste enigme care te frământă înainte de a pleca, trebuie să le tratezi pe fiecare cu toată consideraţia şi, neapărat, în sens invers. Începi cu psihicul, deci. Ideea e în felul următor: îţi repeţi până încui uşa în urma ta că pleci să te simţi bine, să te relaxezi. Ţinutele nu sunt obligatorii, timpul nu te mai presează, e acel moment al anului în care nimic nu te constrânge decât, eventual, planurile pe care ţi le-ai făcut cu cei care te însoţesc.
Aşa ajungem la pasul doi – cu cine pleci? Rămâne valabil bagajul iniţial al soţului – un bărbat poate rezista cu el chiar şi două săptămâni. La fel şi al copiilor – cu mici completări, e drept, câte o haină groasă de fiecare şi… mai multe şosete.

Calcule simple

Renunţă la toate nimicurile – doar nu o să găteşti, calci, speli şi coşi tocmai în concediu! Iar dacă se întâmplă un accident, ignoră-l. Nu eşti nici prima, nici ultima căreia i s-a pătat bluza în vacanţă. Aşadar, cu doar o carte – două de citit şi, hai, uscătorul de păr, aranjate în valiză, tot a mai rămas jumătate de spaţiu numai pentru tine. Calculul e simplu: într-un concediu la mare de zece zile, dacă ai purta o ţinută la două zile, asta ar însemna cinci ţinute. Două de plajă (principala preocupare), două de plimbare şi una… mai elegantă. În felul acesta, eşti pregătită pentru tot ce se poate întâmpla în vacanţă. Iar certurile din pricina bagajului imens, chinuitor, obositor, enervant şi incredibil de greu vor dispărea!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS