6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArădenii îşi cumpără case peste graniţă

Arădenii îşi cumpără case peste graniţă

Preţurile mici ale locuinţelor din Ungaria îi determină pe arădeni să se mute în satele de peste graniţă şi să facă zilnic naveta dintr-o ţară în alta, pentru a ajunge la serviciu. Jurnaliştii de la agenţia britanică de ştiri Reuters, citaţi de Realitatea TV, au realizat un reportaj în satul Battonya, aflat la doi kilometri de graniţa cu România.
După aderarea României la Uniunea Europeană, controalele la graniţa cu Ungaria nu mai sunt atât de stricte şi durează doar câteva minute, relatează Reuters. Locul preferat de arădeni este satul Battonya, la doar doi kilometri de graniţă.
Mulţi români preferă să cumpere apartamente la graniţa cu Ungaria pentru că preţurile sunt foarte mici şi pentru că sunt multe persoane care îşi permit să facă naveta din Ungaria până în România. De exemplu, Sandor Kezdi, om de afaceri din Arad a cumpărat anul trecut o casă cu patru camere în satul Battonya, pe care a dat 4000 de euro. Acum casa valorează de patru ori mai mult. "Casele de aici sunt mai ieftine cu 12 până la 20.000 de euro faţă de cele din Arad. Plec dimineaţa şi mă întorc seara. Stau pe terasă şi mă bucur de linişte şi pace după 12 ore de muncă", spune acesta.
Nu toţi românii care au cumpărat case în Battonya s-au şi mutat aici. Pentru unii locuinţele din satul aflat la graniţa cu România sunt o simplă investiţie. "Avem probleme cu cei care cumpăra case din motive speculative… Aceste persoane nu au grijă de ele şi le lasă în paragină", spune Jozseff Karsai, primar în Battonya.
Până acum românii au cumpărat peste 100 de case în Battonya, adică aproximativ 10% din locuinţele din întreaga localitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS