17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransparency International critică justiţia şi CSM

Transparency International critică justiţia şi CSM

Scutirea corupţilor de pedeapsa cu puşcăria în favoarea unei condamnări cu suspendare şi ineficienţa Consiliului Superior al Magistraturii sunt doar două dintre concluziile critice ale raportului anual al Transparency International. În schimb, organizaţia acordă o notă bună adoptării Legii de înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Integritate.
Transparency International consideră că, de la ultimul raport, populaţia are în continuare o părere proastă despre lupta împotriva corupţiei. Şi asta în primul rând din cauza micii corupţii nelipsite din spitale, şcoli şi din administraţia publică. Pe de altă parte, Transparency International critică mesajele politice diferite în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi personalizarea acestora.
Organizaţia condamnă şi recenta propunere a ministrului Justiţiei de înlocuire a şefului Secţiei a 2-a din cadrul DNA, Doru Ţuluş, fără „o analiză prealabilă a activităţii acestuia şi în absenţa oricărei discuţii preliminare cu magistratul”. Deocamdată, CSM a decis în acest caz să nu ia nici o hotărâre. În schimb a dispus un control la Direcţia Anticorupţie.
Cât priveşte activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, Transparency International remarcă o scădere a credibilităţi instituţiei în rândul magistraţilor de la 60% în 2005, la 43% în 2006. Raportul ONG-lui arată şi că Inspecţia Judiciară, cea care răspunde de sancţionarea magistraţilor care au greşit, s-a autosesizat în mai puţin de 2% din cele 3.700 de sesizări primite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS