17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTramvaiele second hand cuceresc Bănia

Tramvaiele second hand cuceresc Bănia

Craiovenii vor avea ocazia să se plimbe cu tramvaie noi abia în următorii doi ani.

Din cauza bugetului deficitar şi a stării deplorabile a liniei de tramvai, Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova trebuie să se mulţumească să achiziţioneze tramvaie second hand. Vechi, dar bune, este de părere viceprimarul Sorin Iordache, care, în urmă cu câteva zile, a vizitat Germania pentru a purta tratative cu o firmă de profil, interesată să vândă tramvaie. De teama concurenţei, pentru a nu rămâne fără mijloacele de trasport, edilul nu a dorit să dezvăluie nici numele ofertantului şi nici preţul la care urmează să fie luate.
„Le-am găsit cu greu şi nu vrem să se afle, pentru că şi alte regii ar putea fi interesate să cumpere. Când vom şti sigur dacă perfectăm afacerea, atunci vă vom pune la dispoziţie toate amănuntele. Pot spune însă că ne gândim să cumpărăm în jur de zece garnituri“, a menţionat vicele.
Dacă totul merge ca pe roate, până la sfârşitul anului, în Bănie ar putea apărea câteva tramvaie produse în 1995, care, potrivit lui Iordache, ar avea un consum cu 45% mai mic decât cel al tramvaielor de acum.

Bani de la UE pentru linia de tramvai

Planul de înnoire a parcului de tramvaie depinde, în mare măsură, de modernizarea liniei pe care acestea vor circula. În opinia specialiştilor RAT Craiova, e nevoie să se realizeze lucrări serioase de reabilitare, pe încă 10 km, pentru ca mijloacele de transport noi să poată fi susţinute şi să nu deraieze. În prezent, se află în lucru 1,4 km de linie, situaţi în Calea Severinului, care până în luna septembrie trebuie finalizaţi.
„Pentru restul, încercăm să obţinem finanţare UE şi chiar am pus la punct un proiect în acest sens. În medie, un kilometru ajunge la circa un milion de euro. Porţiunea la care mai este nevoie de investiţie este situată între Peco şi Daewoo“, a declarat Virgil Boboc, directorul RAT Craiova.
Tot la capitolul mijloace de transport în comun, după ce a dat greş la achiziţionarea de autobuze, RAT Craiova va demara procedura de licitaţie, de data asta acţiunea fiind organizată de angajaţii regiei, pentru a înlătura orice fel de dubiu. Chiar şi în această situaţie, nimeni nu poate să ştie exact dacă autobuzele vor fi cumpărate până la sfârşitul lui 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU