10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVotul în situaţii speciale

Votul în situaţii speciale

Toţi cetăţenii care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua de 19 mai au dreptul să voteze la referendum. Există însă şi persoane care din diverse motive nu pot veni la secţiile de votare. În astfel de situaţii există posibiltatea deplasării urnelor mobile. Astfel, bolnavii din spitale au posibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot la cele 250 secţii de votare din instituţiile spitaliceşti din ţară. Ministerul Sănătăţii a anunţat că va face pe 19 mai o evidenţă a persoanelor internate care vor să voteze, iar aceste liste vor ajunge la Birourile Judeţene, de unde vor fi trimise urne mobile.

Persoanele care din motive temeinice nu pot vota singure au dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor care să îi ajute.

Deţinuţii cărora li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale nu vor putea vota la referendum. Dar alte categorii de persoane aflate în detenţie şi condamnate fără interzicerea exercitării drepturilor electorale îşi pot exprima opţiunea prin intermediul urnei mobile, dar numai la solicitarea lor. În Craiova, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă 117 deţinuţi şi-au exprimat dorinţa de a vota, după cum a declarat Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS