17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii sunt cu mult înaintea clasei politice

Românii sunt cu mult înaintea clasei politice

Preşedintele Traian Băsescu a acordat un scurt interviu Gazetei de Sud la finalul campaniei electorale pentru referendumul de pe 19 mai, în care explică motivele pentru care oltenii ar trebui să se prezinte sâmbătă la vot.

GdS: Cum vi se pare că s-a derulat campania pentru referendum?

Traian Băsescu: Campania mea a fost adresată unui electorat foarte matur. Aş spune că românii sunt cu mult înaintea clasei politice în ceea ce priveşte înţelegerea priorităţilor naţiunii. Adversarii mei au derulat o campanie în care s-a recurs la tot felul de acuzaţii la adresa mea. Spre exemplu, s-a spus că aş fi încălcat Constituţia, când decizia Curţii Constituţionale este mai mult decât clară- preşedintele României nu a încălcat Constituţia.
Apoi, adversarii mei au publicat reclame în ziare şi au distribuit tot felul de materiale în care oamenilor li se spune să voteze DA, sub argumentul fals că ar fi un vot în favoarea mea.
Vedeţi dumneavoastră, cei care au publicat aceste reclame sau manifeste otrăvite induc în eroare opinia publică pentru că DA ar fi un vot împotriva mea. De aceea folosesc acest prilej, pentru a le transmite oamenilor, indiferent dacă sunt simpatizanţii unui partid sau ai altuia, să ştie că, dacă mă susţin în această luptă, trebuie să voteze NU.
 
GdS: Criticii dumneavoastră v-au acuzat că invocaţi prea des sintagma „întoarcerea la popor“ ca pe un slogan populist…

T.B.: Da, într-adevăr, mulţi politicieni iau în derâdere faptul că eu fac referiri la popor. Acest lucru este cauzat în primul rând de faptul că, deşi fac apel întotdeauna la Constituţie, aceşti politicieni nu o cunosc. Eu mă simt cel mai bine între oameni, aşa sunt eu construit. Iar termenul de popor este exact cel din Constituţie, care spune foarte clar că „suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum“. Iar referendumul de sâmbătă e cea mai bună ocazie pentru a vedea dacă politicienii au respectat sau nu dorinţa oamenilor atunci când au iniţiat această acţiune abuzivă împotriva preşedintelui României.

GdS: Ce planuri aveţi dacă vă veţi întoarce la Cotroceni?

T.B.: Voi chema partidele la consultări pentru a găsi împreună o cale de a susţine o agendă a reformei, a modernizării României în beneficiul românilor, nu al oligarhiei tranziţiei.

GdS: Veţi discuta cu cei care acum încearcă să vă demită?

T.B.: Trebuie să discut, este în interesul ţării. Însă doar dacă vor accepta să vorbim despre priorităţile oamenilor, nu despre ale lor sau ale oligarhiei.
Priorităţile mele sunt: reforma sistemului politic, prin introducerea votului uninominal, creşterea calităţii educaţiei din România, creşterea calităţii actului medical, continuarea reformei în Justiţie şi continuarea luptei anticorupţie, demarată de Justiţie când ministru era doamna Monica Macovei. La fel de importantă este protejarea Justiţiei de intervenţia politicienilor care se cred deasupra legii şi care îşi imaginează că legea ar trebui să se aplice doar oamenilor simpli, nu şi lor.

GdS: V-aţi exprimat critic la adresa modului cum a fost gestionată seceta de către guvern….

T.B.: Ce să fac, să tac atunci când lucrurile nu merg? Să ştiţi că încă din ianuarie existau toate informaţiile că anul acesta vom avea secetă, în special în sudul ţării. Când am fost la Iaşi, am atras atenţia că este necesară intervenţia guvernului. De-abia după alte câteva zile s-a organizat o şedinţă a comitetului pentru situaţii de urgenţă, la care s-a discutat ceea ce se ştia de anul trecut. Vă mai dau un exemplu: o delegaţie a guvernului, condusă de premierul Tăriceanu, s-a deplasat chiar joi în Oltenia, ca să vadă ceea ce se ştia de luni de zile, şi anume că instalaţiile de irigaţii nu sunt pregătite pentru a iriga ogoarele. Mi se pare inacceptabilă întârzierea în ceea ce priveşte luarea măsurilor necesare pentru combaterea secetei. Eu asta am spus tot timpul- problemele reale alte ţării sunt altele decât suspendarea preşedintelui României. Iar lipsa de reacţie şi de implicare în combaterea secetei e grăitoare. Nu mai vorbesc de lipsa de implicare şi de transparenţă în ceea ce priveşte medicamentele. Este fără precedent faptul că bolnavii de cancer au ajuns să protesteze în faţa Ministerului Sănătăţii, acuzând lipsa de medicamente.  La fel de mult mă îngrijorează că nu s-a făcut nici un efort de informare a oamenilor din mediul rural cu privire la posibilităţile de finanţare din bani europeni. Ori eu nu cred că acest lucru este chiar întâmplător- sunt foarte mulţi oameni de afaceri în legătură cu politicieni care îşi doresc să acapareze o parte cât mai mare din aceşti bani europeni.
O spun din nou – banii europeni trebuie să ajungă pentru dezvoltarea satelor româneşti şi este foarte important ca guvernul să-i informeze pe românii din mediul rural cum pot să beneficieze de aceste fonduri.
 
GdS: Ce mesaj aţi dori să le transmiteţi cititorilor Gazetei de Sud?

T.B.: Aş vrea să le spun că am încredere în ei. Eu îmi doresc să vină în număr cât mai mare la vot, pentru a le demonstra celor 322 de parlamentari că nu au respectat dorinţa poporului atunci când au iniţiat acţiunea abuzivă de demitere a preşedintelui ţării.
Şi le mai spun un lucru: există ceva mai rău decât oamenii răi- indiferenţa oamenilor buni. De aceea, oamenii buni din această ţară trebuie să vină sâmbătă la vot pentru a-şi exprima un punct de vedere.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII