17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe construirea podului Vidin-Calafat

Începe construirea podului Vidin-Calafat

Premierul bulgar Serghei Stanişev inaugurează astăzi lucrările pentru construirea celui de-al doilea pod peste Dunăre, care va face legătura între Bulgaria şi România, informează novinite.com. Podul va lega portul Vidin de Calafat printr-o şosea şi o cale ferată. Construcţia reprezintă un obiectiv-cheie al coridorului european de transport care începe în Germania, la Dresda, şi duce la Istanbul, în Turcia.
Proiectul este implementat de Ministerul Transporturilor din Bulgaria şi de compania spaniolă FCC. Aceasta a realizat proiectul şi va executa lucrările de construcţie. Contractul între Ministerul Transporturilor din Bulgaria şi compania FCC a fost semnat la sfârşitul lunii ianuarie şi are o valoare de 100 de milioane de euro. Acesta se va întinde pe o perioadă de 50 de luni, plus o perioadă de graţie de 12 luni.
Podul va avea o lungime de 1.971 de metri şi va include atât o şosea cu câte două benzi pe sens, cât şi o linie feroviară. Proiectul va costa în total 236 de milioane de euro. Fondurile au venit prin programele ISPA ale Uniunii Europene, de la Banca Europeană de Investiţii şi alte instituţii financiare internaţionale. Câteva companii naţionale bulgăreşti vor acorda finanţări pentru construirea acestui pod.  
Bulgaria şi România, care au intrat în Uniunea Europeană la 1 ianuarie, au semnat un acord pentru construirea podului Vidin-Calafat în anul 2000, dar diverse obstacole de natură birocratică au întârziat derularea proiectului. În prezent, singurul pod de pe sectorul Dunării de 610 kilometri care constituie graniţa bulgaro-română leagă Ruse de Giurgiu printr-o şosea şi o cale ferată. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII