9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎPS Mitropolitul Nestor Vornicescu, omagiat la Craiova

ÎPS Mitropolitul Nestor Vornicescu, omagiat la Craiova

Zi de doliu şi tristeţe sâmbătă în Craiova. Credincioşi, preoţi şi diaconi din ţară şi din Republica Moldova, din Lozova – satul natal al Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Nestor Vornicescu, au participat la comemorarea a şapte ani de la decesul acestuia. Nepoţii şi fratele Mitropolitului Nestor Vornicescu au fost şi ei prezenţi la slujbă.

Sute de credincioşi, oameni veniţi din toate colţurile ţării şi chiar de dincolo de Prut au ţinut să participe la slujba de comemorare a şapte ani de la naşterea în cer a celui ce a fost Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Academician Doctor Nestor Vornicescu, Întâistătător al Mitropoliei Olteniei, părinte, învăţător şi îndrumător, vreme de aproape 22 de ani, al clericilor şi credincioşilor creştin ortodocşi din plaiurile Olteniei. Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru“ din Craiova a fost atât locul pelerinajului, cât şi locul desfăşurării slujbei religioase în memoria Înalt Prea Sfinţitului. Preţ de câteva ore, biserica a devenit neîncăpătoare, credincioşii ţinând cu orice preţ să aprindă o lumânare şi să se roage alături de soborul preoţesc. Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţitul Dometian, Mitropolitul Vidinului, alături de Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, au oficiat Sfânta Liturghie şi slujba omagială.

60 de elevi, preoţi şi rude din Republica Moldova

Au fost prezenţi elevi, dascăli, feţe bisericeşti, rude ale Înalt Prea Sfinţitului Nestor Vornicescu, veniţi de departe, de la sute de kilometri distanţă, din Republica Moldova, din locurile natale ale marelui Mitropolit Nestor. Deşi aflaţi la vârsta adolescenţei, elevii veniţi special pentru a prezenta un moment artistic – cântece populare din zona Lozova – Basarabia – cunoşteau foarte multe detalii despre activitatea duhovnicească a Mitropolitului Nestor Vornicescu pe meleagurile oltene. „Suntem din satul Lozova, raionul Străşeni, din localitatea natală a Mitropolitului Nestor Vornicescu, elevi chiar la Liceul Teoretic care îi poartă numele – Mitropolit Nestor Vornicescu – locul unde sunt îngropaţi părinţii acestuia şi unde trăiesc nepoţii şi rudele. Până la 14 ani, Înalt Prea Sfinţia Sa Nestor Vornicescu a locuit alături de părinţii săi în satul Lozova. Apoi a plecat de acasă, s-a stabilit în România, a învăţat şi a luptat pentru credinţă, pentru ridicarea de biserici şi mânăstiri. Am venit împreună cu fratele Mitropolitului Nestor, cu Constantin Vornicescu, om gospodar din satul nostru, şi cu nepoţii Înalt Prea Sfinţiei“, au povestit elevii veniţi tocmai din Republica Moldova la slujba de comemorare a Mitropolitului Nestor Vornicescu. Învăţăturile duhovniceşti ale părintelui Nestor au rămas în sufletele celor care l-au cunoscut personal şi în sufletele celor care au citit din scrierile lui. Roadele bune ale faptelor Părintelui Nestor le întâlnim în toată Oltenia, în chip de biserici, mânăstiri sau colecţii de carte şi icoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS