16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii vor să muncească în străinătate

Craiovenii vor să muncească în străinătate

Potrivit site-ului www.romaniaitalia.net, zeci de români plecaţi la căpşuni în Spania s-au văzut nevoiţi să se întoarcă acasă după ce au aflat că plantaţiile nu sunt pregătite de recoltare. Totuşi, tentaţia străinătăţii este din ce în ce mai mare.

La Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, mulţi participanţi s-au interesat de cursurile de calificare şi recalificare. „Foarte multe persoane au venit să se intereseze de cursuri de calificare şi recalificare. De primele s-au interesat în special tinerii, care văd că pe piaţa forţei de muncă se cer oameni calificaţi. Mulţi voiam o meserie care să se preteze şi pentru aici, şi pentru străinătate“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.
Potrivit acesteia, de cursurile de recalificare s-au interesat în special persoanele mai în vârstă, a căror calificare nu le mai permite să se integreze pe piaţa muncii. La finalul Bursei, 25 dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au optat pentru înscrierea la cursuri de recalificare organizate de AJOFM Dolj, iar altele au solicitat informaţii pentru a se decide ulterior asupra unor astfel de cursuri.

450 de persoane şi-au căutat o slujbă

Bursa Generală a Locurilor de Muncă a fost organizată de AJOFM Dolj la sediul Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova sub egida „2007 – Anul European al Egalităţii de Şanse pentru Toţi“ şi a avut drept scop creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă disponibile din rândul tuturor categoriilor de persoane la nivelul judeţului. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă au avut la dispoziţie peste 1.100 de oferte de locuri de muncă, atât pentru persoanele cu studii superioare, cât şi pentru cele cu studii medii, pentru muncitorii calificaţi, dar şi necalificaţi, în domenii precum: alimentaţie publică, asigurări, prestări servicii, construcţii, confecţii, industria construcţiilor de maşini.
„La eveniment au participat 450 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Şi anul trecut au fost tot cam atâtea. 62 de persoane (dintre care opt cu studii superioare) şi-au găsit un loc de muncă potrivit pregătirii profesionale sau aspiraţiilor personale“, a explicat Laura Nicolăescu.

Craiovenii vor ceva mai bun

O parte dintre cei care au venit la eveniment au fost „împinşi“ chiar de angajatori. „Lucrez de ceva vreme şi vreau ceva mai bun şi mai sigur. La actualul loc de muncă nu am carte de muncă şi nici nu sunt perspective în acest sens“, a declarat Elena, o tânără aflată în căutarea unui loc de muncă. Afirmaţia este susţinută şi de alţi participanţi la bursă. „Am venit să caut ceva mai bun. Sunt nemulţumită de salariul primit la actualul loc de muncă şi de condiţiile de acolo“, a spus Alina I., altă craioveancă.

„Sunt cam fără experienţă şi cam puţini“

Angajatorii, pe de altă parte, spun că prea puţini din cei prezenţi sunt pe măsura aşteptărilor lor. „Nu prea corespund. Sunt cam fără experienţă şi cam puţini. Ne aşteptam la ceva mai multe persoane“, a spus Ingrid Marin, consilier juridic la una dintre firmele participante la bursă.
Ca o noutate, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă din acest an, printre firmele angajatoare a fost şi o agenţie de recrutare şi de plasare a forţei de muncă. „Am avut zece locuri pentru Slatina, zece pentru Bucureşti şi 60 pentru Italia. Până la ora 11.30 s-au înscris aproximativ 30 de persoane, dintre care 20 şi-au lăsat CV-ul. Am identificat şapte – opt persoane pe care le vom chema la un interviu preliminar“, a spus Floriana Puşcaşu, managerul firmei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS