12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePonturi pentru rezolvarea conflictelor de muncă

Ponturi pentru rezolvarea conflictelor de muncă

Deşi aveţi impresia că lucraţi la capacitate maximă şi că vă îndepliniţi sarcinile de serviciu la nivelul standardelor, având o atitudine corespunzătoare, există situaţii în care superiorii sau colegii insistă că aşa nu mai puteţi continua. Soluţia propusă de specialişti este de a rezolva cât mai repede conflictul.

Drumul către o carieră de succes este, de cele mai multe ori, greoi şi necesită, pe lângă multă muncă, şi răbdare. Cu toate acestea, uneori este pur şi simplu imposibil să nu intraţi în conflict cu superiorii sau colegii, pe motive dintre cele mai diverse, precum modul în care vă comportaţi şi atitudinea pe care o aveţi în diverse situaţii (la şedinţe, cu colegii, în momente de criză) sau modul cum răspundeţi la o solicitare (când vi se deleagă o nouă sarcină sau vi se cere ajutorul într-o problemă).
Potrivit www.ejobs.ro, în astfel de situaţii nu este exclus ca iniţial să aveţi o atitudine negativă, manifestată prin criticarea persoanei cu care aţi intrat în conflict. Specialiştii în domeniul resurselor umane sunt de părere că o astfel de atitudine este greşită şi nu va face decât să contribuie la amplificarea conflictului.
„Rezolvarea conflictelor este o competenţă fără de care nu putem progresa în carieră. Imperfecţiunea umană va persista să contribuie la crearea conflictelor pe parcursul carierei noastre. Ca urmare, capacitatea noastră de a naviga cu succes în apele tulburi produse de conflicte va determina măsura în care ne vom construi cariera şi realiza potenţialul“, notează specialiştii ejobs.

Alternative pentru aplanarea conflictului

Pentru aplanarea conflictului, specialiştii sugerează mai multe alternative. „Părţile implicate pot, de exemplu, să vorbească deschis despre soluţia optimă, sprijinul necesar şi stabilirea unui termen până la care comportamentul, performanţa dorită să fie realizate“, notează www.ejobs.ro. Mai mult decât atât, dumneavoastră puteţi fi cel care iniţiază comunicarea, astfel încât să aflaţi care este motivul conflictului şi să înţelegeţi nevoile şi aşteptările celorlalte persoane. De fapt, părţile implicate în conflict pot găsi împreună o soluţie pentru aplanarea sa.

Autocunoaşterea, cheia către rezolvarea conflictelor

Specialiştii sunt de părere că modalitatea optimă de a răspunde unei situaţii conflictuale/încordate este autocunoaşterea. Drept urmare, sfatul analiştilor în PR este de a ridica anumite întrebări atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru colegii cu care sunteţi în relaţii bune. Întrebările propuse de www.ejobs.ro în această situaţie sunt destul de variate şi se referă atât la situaţia prezentă, cât şi la modul în care puteţi reacţiona pe viitor, astfel încât să vă îmbunătăţiţi atitudinea. „Care sunt lucrurile pe care le fac cel mai bine?“, „Care sunt situaţiile în care am cele mai bune rezultate?“, „Care sunt lucrurile pe care le pot face şi mai bine în viitor?“, „Care sunt situaţiile în care pot avea rezultate şi mai bune în viitor?“, „Ce ar trebui să nu mai fac în viitor astfel încât să am rezultate mai bune?“ sunt numai câteva dintre întrebările pe care ar trebui să le luaţi în considerare. Şirul lor continuă însă cu altele, precum: „Cu ce pot contribui eu cel mai mult la performanţa echipei?“, „Care sunt cele mai importante valori pentru mine la serviciu?“, „Ce trebuie să se întâmple ca aceste valori să fie demonstrate sau satisfăcute?“.

Cunoaşterea de sine vă ajută în alegerea carierei

Potrivit specialiştilor www.ejobs.ro, autocunoaşterea nu este nici pe departe un proces de scurtă durată, mai ales că, de cele mai multe ori, confruntarea cu evenimente diverse poate scoate la iveală dimensiuni noi ale personalităţii. Autocunoaşterea nu vă va ajuta numai în situaţii conflictuale, ci joacă un rol extrem de important şi în alegerea carierei. Conform specialiştilor, acest moment „poate fi asociat cu dobândirea identităţii profesionale, numai o dată ce se realizează integrarea şi adaptarea iniţială la profesie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS