22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe poartă simplitatea

Se poartă simplitatea

Eleonora Doina Marin, membră a Consiliului Naţional al Arhitecţilor din România, a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“ din Bucureşti. Are o carieră impresionantă în domeniul arhitectural. A lucrat ca arhitect proiectant şef timp de 18 ani, după care a  ocupat mai multe posturi de conducere. Eleonora Doina Marin ne-a explicat ce se mai „poartă“ din punct de vedere arhitectural.
– Care sunt stilurile arhitecturale care se poartă în 2007, atât la apartamente, cât şi la case?
– Stilul modern în arhitectura contemporană a asimilat, încă de la început, conceptul minimalist, în care lucrarea de artă este redusă la componentele fundamentale: compoziţia, în mică măsură, şi, mai ales, planul estetic. Debarasată de decoraţiuni şi înflorituri, arhitectura modernă îşi caută valorile estetice în proporţii, echilibru şi armonie compoziţională, simplitate şi eleganţă. Ca finisaje interioare la modă se folosesc pardoselile reci (gresie porţelanată –  în vestibul, bucătărie, baie, gresie antiderapantă – în garaj, balcoane şi terase) şi pardoseli calde din parchet în restul spaţiilor. De asemenea, tencuielile uscate la pereţi şi tavane cu plăci plane de rigips carton, înglobând spoturi de lumină, sunt la mare căutare. Pereţii exteriori se învelesc într-o anvelopă termică, având plăci din polistiren şi armătură din fibră de sticlă ca suport al finisajului.
– Ce îşi mai construieşte românul?
– Cea mai mare dorinţă a omului, în general, este să aibă o locuinţă individuală (casă) şi să părăsească apartamentul care nu este, de obicei, izolat fonic, termic, cu iluminat insuficient. Românul, în mod particular, vrea o casă cu grădină, piscină şi grătar… Şi cam aceasta este tendinţa pieţei… se construiesc case.
– Care este rolul arhitectului în construirea unei case?
– Proprietarul trebuie să se implice din start, încă de la alegerea terenului. În proiectare trebuie să se ţină cont de orientarea faţă de punctele cardinale, de relaţia dintre diferitele părţi componente ale construcţiei. După predarea temei, întreaga răspundere se transferă arhitectului. Acesta coordonează întreaga echipă de specialişti: ingineri constructori, instalatori, peisagişti etc. Trebuie să se urmărească crearea confortului, care a avut întotdeauna acelaşi înţeles pentru oricine: un spaţiu relaxant care să ofere senzaţia mult dorită – aceea că eşti acasă. În cazul triadei beneficiar,  proiectant, constructor, rolul arhitectului este determinant.  Deşi drumul până la obţinerea rezultatelor este de cele mai multe ori plin de obstacole, arhitectul, cu perseverenţă şi experienţă, le poate depăşi, trecând succesiv de la o etapă la alta. Arhitectul poate fi ajutat şi de  ingineria tehnologică (IT), care oferă posibilităţi nelimitate în probleme de proiectare. Tot cu ajutorul IT-ului beneficiarul poate face călătorii imaginare prin casa ce urmează a fi construită sau amenajată, participând activ la definitivarea soluţiilor arhitecturale.
• Teodora MIRON

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS