15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaterialele noi rup piaţa

Materialele noi rup piaţa

Cărămida clasică nu pare să mai fie o soluţie pentru construcţiile actuale. Deşi e ieftină (costă între 76 şi 83 de bani bucata; intră între 50 şi 60 pe metrul pătrat de zid, care costă, deci, 38-50 de lei), cărămida e grea, nu este un izolator fonic şi termic perfect şi are o rezistenţă medie. Drept urmare, constructorii se orientează spre alte soluţii. „În urmă cu 15 ani, cărămida clasică reprezenta 40-50 la sută din consum, dar acum a scăzut sub cinci la sută“, spune Corneliu Istrate, managerul unei importante firme de construcţii din zona de sud a Moldovei.

Ce punem în loc?

Dar ce punem în locul anticei cărămizi „pline“? Constructorii au la îndemână cel puţin trei soluţii, toate eficiente. Prima este cărămida cu goluri, care este mult mai uşoară şi izolează foarte bine. Intră cam 10-12 bucăţi pe metrul pătrat, iar costul pe bucată este de 4-8 lei, ceea ce înseamnă că un metru pătrat de zid ajunge undeva la 44-88 de lei. Însă clădirea iese mult mai uşoară, iar productivitatea muncii este superioară: aproape dublă, după câte spun constructorii.
A doua soluţie este cărămida tip BCA. Este foarte uşoară (se pretează deci la clădiri înalte, care folosesc mai eficient terenul), este bună izolatoare, ziditul este rapid, iar preţul este atractiv. Un metru cub de BCA costă între 220 şi 360 de lei, ceea ce înseamnă că metrul pătrat de zid „iese“ pe la 55-120 de lei, în funcţie de calitatea produsului utilizat. Însă când cheltuiala cu manopera se reduce la jumătate, e clar că-i mai profitabil decât cu cărămizi normale.
În fine, a treia tendinţă este construirea pereţilor interiori din rigips pe profil de lemn sau metalic. Metoda are cea mai mică manoperă, asigură o izolaţie perfectă, dar rezistenţa peretului este mai redusă. În schimb, costurile sunt mici doar 25-30 de lei pe metrul pătrat. Singura problemă este că mulţi dintre români nu au, deocamdată, încredere în „pereţii de carton“.
• Costel CRÂNGAN

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS