10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Casa din vis

Când ne hotărâm să construim, trebuie să decidem şi cu cine construim. Alegem o firmă specializată, mare şi care ne garantează casa de vis sau calculăm, tragem linie şi optăm pentru doi-trei meseriaşi pe care să îi supraveghem îndeaproape? Sunt avantaje şi dezavantaje de ambele părţi…

Contracte şi termene clare

Pentru o persoană dinamică, modernă şi cu un cont bunişor în bancă, desigur că alegerea cea mai indicată este o firmă mare, de specialitate. Firmele mari de construcţie sunt cele care îţi livrează casa la cheie, fără ca tu să treci pragul (neparchetat) pe timpul lucrărilor. Se convine asupra arhitecturii, designului, detaliilor etc., se achită banii şi se aşteaptă… Numai că aşteptarea nu este nici lungă, nici scurtă: este atât cât scrie în contract. Dacă optaţi pentru o firmă de construcţii nu vă doare capul: nu auziţi eternul refren „lucrările se termină peste o săptămână“, nu vă bateţi capul cu nimic. Numai că lipsa durerilor de cap costă… În plus, experienţa ultimilor ani a arătat că dacă ai proasta inspiraţie de a alege o firmă de construcţii neserioasă (deşi site-ul este impecabil, biroul în care semnezi contractul, de mahon, iar pantofii agentului, fără fir de praf), te poţi trezi că în ziua în care ar trebui să te muţi în casă nouă, vila este construită doar pe jumătate, iar muncitorii nici nu se sinchisesc de întârziere. Alt dezavantaj ar fi „vânzarea de vise“. Se alege un cumpărător credul şi se oferă imaginea electronică a unei case de vis – cu peluză, cu arbori umbroşi în curte, cu păsărele care zboară peste grădina plină de lalele, sau un apartament la etajul X, cu vedere minunată spre Dunăre, de pildă. În schimb, la livrare realizezi că peluza trebuie amenajată, arbuştilor le va trebui mulţi ani până să devină copaci respectabili, vecinii din jur ascultă manele zi şi noapte, motiv pentru care păsărelele şi-au luat de mult zborul de acolo, iar panorama promisă ar fi putut să fie admirată dacă în faţa blocului nu ar exista alt bloc…

Mai ieftin, dar mai bun?

Pentru cei mai strânşi la pungă, dar… deschişi când vine vorba de timp, există varianta firmelor mici. În acest caz, există posibilitatea economisirilor semnificative – studiile arată că sumele cheltuite pot fi chiar cu 50-60 la sută mai mici decât cele pe care le-ai da în cazul unor firme mari. De unde rezultă diferenţa? Din manoperă şi adaosul ce se transformă în profitul firmei. Dacă există un oarecare avantaj financiar (deşi, pentru a avea garanţia aceasta, trebuie să monitorizezi nonstop totul, de la achiziţia de materiale, până la cum se amestecă betonul), există riscul pierderilor la calitate. Muncitorii tocmiţi cu ziua sau „pe vorbe“ nu se ţin de cuvânt; vin acum, se uită, se opintesc şi… pleacă până la atelier, că au uitat ceva scule, după care se întorc miercuri. Când se apucă de treabă fără chef, că nu li se mai permite să fumeze în camerele pe care le văruiesc sau pentru că nu li s-a oferit tradiţionalul pahar cu vin…
Cum vă spuneam, avantaje şi dezavantaje. Normal, există şi excepţii în ambele cazuri. Dar doar pentru a confirma regula.
• Maria MĂNDIŢĂ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS