17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandalul apometrelor în Bănie

Scandalul apometrelor în Bănie

Craiovenii care nu şi-au verificat contoarele de apă vor intra în vizorul inspectorilor Direcţiei Regionale de Metrologie Legală Craiova, care pregătesc surprize în valoare de 10.000 de lei.
Locatarii trebuie să verifice apometrele o dată la trei ani, aşa cum prevede legea. În cazul în care apometrul iese din garanţie, acest lucru poate să ducă la apariţia de erori în ceea ce priveşte consumul de apă.
Pentru a face ordine, Direcţia Regională de Metrologie Legală (DRML) Craiova va începe o campanie de verificare a apometrelor, iar în cazul în care vor depista nereguli vor aplica amenzi usturătoare. Potrivit Ordonanţei nr. 20/1992, locatarii găsiţi cu apometrele în neregulă riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Până de curând, inspectorii DRML i-au atenţionat pe preşedinţii de asociaţii să nu mai primească citirea contoarelor dacă apometrele nu au verificarea metrologică, în caz contrar vor suporta repercusiuni.
„Contoarele de apă trebuie verificate obligatoriu din trei în trei ani. Până anul trecut, perioada era de doi ani, dar s-a observat că îşi păstrează mai mult timp calităţile metrologice. Lunile următoare vom demara o campanie ce se va lăsa cu sancţiuni, dacă vom găsi ilegalităţi“, a menţionat Dumitru Rîmboiu, directorul DRML Craiova. În opinia şefului DRML Craiova, vinovaţi sunt şi preşedinţii asociaţiilor deoarece nu se implică.

Preşedinţii de asociaţii, incriminaţi

Şeful Serviciului Coordonare Asociaţii de Proprietari, Marian Giubelan, este de părere că preşedinţii de asociaţii nu ar trebui să le primească citirea proprietarilor care nu au apometrele verificate şi să le calculeze consumul la pauşal.
„După trei ani, apometrul poate să nu mai înregistreze corect şi, din această cauză, e nevoie de un control. Acest lucru este stipulat în contractul încheiat cu firma care a montat apometrele“, a spus Giubelan.
Unii locatari şi preşedinţi de asociaţii sunt de altă părere. Ion Voiculescu, preşedintele Sindicatului Asociaţiilor de Proprietari, crede că apometrele nu sunt eficiente din moment ce Regia Autonomă de Apă (RAA) şi Regia Autonomă de Termoficare (RATf) nu iau în calcul citirea apometrelor din apartamente, ci doar a celor montate de ei la scara blocului.
„Dacă o persoană a consumat şapte metri cubi de apă rece şi îmi aduce doar trei, diferenţa este împărţită la întreg blocul, pentru că locatarii plătesc factura care ne este trimisă de regii“, a menţionat Voiculescu.

Apometre neverificate din lipsa banilor

Preşedintele Sindicatului Asociaţiilor de Proprietari a adăugat că la asociaţia unde este şef, nr. 4 George Enescu, unele familii declarau un consum foarte mic de apă. „Sunt şase persoane şi aduc citirea cu doi metri cubi de apă caldă şi un metru cub de apă rece.  Am verificat şi chiar aşa arătau contoarele“, a concluzionat Ion Voiculescu. Unii locatari susţin că plătesc mai mult la întreţinere tocmai pentru că apometrul vecinului nu înregistrează consumul real. Craiovenii nu verifică apometrele din cauză că nu au bani.
„Dacă aş avea, aş plăti, dar de unde să dau 14 lei pentru fiecare contor? Am patru şi din start ar însemna să cheltuiesc 56 de lei. Am doar salariul meu din care trăim patru persoane“, a spus Virgil Cîmpeanu, din cartierul Valea Roşie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU