12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSala Polivalentă, pe loc repaus

Sala Polivalentă, pe loc repaus

Când se credeau cu sacii în căruţă, oficialii din Bănie au constatat că lucrările la acoperişul Sălii Polivalente nu pot fi demarate fiindcă tot ar lipsi ceva: soluţia tehnică. În Primăria Craiova se vorbeşte însă despre o redistribuire la nivel înalt a banilor.

Lucrările de acoperire a Sălii Polivalente din Craiova, arsă în 1994, sunt blocate, în ciuda declaraţiilor oficiale de luna trecută, când primarul Antonie Solomon şi antreprenorul Ionel Gagu, directorul general al firmei Concas SA Buzău, erau siguri că pe 15 aprilie cel târziu începe execuţia. Când se părea că marşul după ştampilele şi avizele proiectanţilor noului acoperiş a luat sfârşit, iată că antreprenorul Concas SA Buzău stă din nou din pricina unei soluţii tehnice, după cum susţine primarul Craiovei. „Concas Buzău nu a semnat încă un contract cu constructorul acoperişului din cauză că nu are soluţia tehnică. Pe ce să semneze? Din câte am înţeles, este vorba de acelaşi proiectant de la Târgu Mureş, care trebuia să vină aici, la faţa locului, să-şi facă treaba până la sfârşit“, a spus Solomon. Menţionăm că întocmirea proiectului pentru acoperişul Polivalentei din Bănie le-a luat aproape un an mai multor unităţi de profil din ţară – Râmnicu Vâlcea, Timişoara şi Târgu Mureş – şi peste şapte miliarde de lei vechi Primăriei Craiova. Nici timpul, dar nici banii nu au fost îndeajuns pentru o ştampilă care ţine în şah reconstrucţia unui colos arhitectonic reprezentativ al Craiovei.
Surse din Primăria Craiova susţin însă că nu soluţia tehnică ţine în loc refacerea acoperişului la Sala Polivalentă, ci e tocmai invers: bătaia pe o porţie importantă din cele 620 de miliarde de lei vechi alocate la presiunea foştilor miniştri PD. Anul trecut, societatea Popeci SRL, firma lui Constantin Popeci, important membru PD din Bănie, a cumpărat materiale în valoare de 24 de miliarde de lei vechi pentru asamblarea acoperişului după vechiul proiect, în baza unei comenzi de la Concas Buzău. În cazul în care Popeci SRL este scoasă din joc, cineva trebuie să răspundă pentru banii cheltuiţi. Fondurile sunt însă în mâna Companiei Naţionale de Investiţii şi a antreprenorului. Constantin Popeci nu a putut fi contactat.

Renaştere controversată

Al doilea act al refacerii Polivalentei – atribuirea lucrărilor firmei Concas Buzău, în decembrie 2005, a început cu stângul, este de părere fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu. Acesta susţine că proiectul Polivalenta din Craiova era unul dintre priorităţile din portofoliul său de ministru şi dă ca probă hotărârea de guvern adoptată la începutul anului 2007, prin care vor fi alocate cele 62 de milioane de lei necesare finalizării.
Senatorul Radu Berceanu susţine însă că există mai multe ciudăţenii în istoria recentă a Polivalentei. „Nu mi s-a demonstrat de ce era nevoie de o nouă licitaţie (2005 – n.r.) pentru reconstrucţia obiectivului şi n-am înţeles cum a putut câştiga o firmă (Concas SA Buzău – n.r.) care, la data deschiderii ofertelor, nici nu ştia cum arată clădirea. După aceea, reproiectarea acoperişului m-a determinat să-mi pun alte semne de întrebare. Păi, dintr-o dată, soluţia Institutului din Timişoara nu mai era bună şi era nevoie de alt proiectant, pe care, înţeleg acum, de la dumneavoastră, Primăria Craiova şi constructorii încă îl caută. Am crezut că, o dată rezolvată problema banilor, se va întrece lumea cu munca, dar uite că nu e aşa“, a declarat fostul ministru, plecat din guvern o dată cu PD, tocmai când Solomon era convins că la toamnă acoperişul Polivalentei va fi gata.

Subsolul este gata

Dacă „la vedere“ încă nu se poate lucra, subsolul Sălii Polivalente – încăperi servicii, vestiare etc. – este gata, a spus ieri primarul Craiovei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU