14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii primesc prelungire la banii europeni

Fermierii primesc prelungire la banii europeni

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a declarat ieri că fermierii vor putea depune cereri pentru banii europeni şi după 15 mai, pentru a diminua riscul ca România să piardă din fondurile europene destinate plăţilor directe la hectar.
„Vom primi cereri de la fermieri şi după 15 mai, chiar dacă am anunţat că acesta este termenul-limită pentru depunerea solicitărilor“, a spus Remeş. Potrivit acestuia, România riscă să primească penalităţi de 25% din fondurile europene pentru plăţi directe, dacă vor exista neconcordanţe între suprafaţa declarată de fermieri şi realitatea din teren. „Primim 25% penalizări dacă mă prinde că terenul sau amplasamentul nu e cel de pe hârtie sau dacă eu nu pot decât peste două, trei zile să pun la dispoziţie un dosar din cauza dezorganizării“, a explicat Remeş.
Ministrul agriculturii a declarat ieri că România este  în imposibilitatea de a respecta suprafaţa totală de teren agricol convenită cu Uniunea Europeană pentru plăţi directe.
„Nu vom putea atinge suprafaţa convenită cu UE, de teren arabil şi păşune, pentru că nu am voie să suplinesc lipsa de la o anumită categorie cu un plus din partea cealaltă“, a menţionat Decebal Traian Remeş.
Pentru plăţi directe, în 2007 sunt alocate 440 de milioane de euro, bani de care vor beneficia cei 1,5 milioane de fermieri care sunt înscrişi în Registrul Fermelor, pentru o suprafaţă de circa nouă milioane de hectare. Plăţile aferente solicitărilor se vor efectua începând cu luna decembrie 2007. Până la data respectivă, specialiştii din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), instituţie care gestionează fondurile alocate plăţilor directe, trebuie să finalizeze verificarea datelor declarate de fermieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS