16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScârba de politicieni

Scârba de politicieni

Vestea suspendării preşedintelui Traian Băsescu a făcut furori în comunele din jurul Craiovei şi în oraş. În timp ce la ţară oamenii se împărţiseră în două tabere, pro şi contra deciziei parlamentului, în Bănie, cei mai mulţi i-au ţinut partea preşedintelui, spunând că acesta a fost dat jos de hoţii de la putere.

Titlurile incendiare, abordările inedite, părerile controversate, cuvintele grele aruncate în stânga şi în dreapta în certuri „în direct“ par să-i fi ajutat pe mulţi craioveni să-şi fi format o părere despre ceea ce se întâmplă în acest moment în ţară, convinşi fiind că suntem într-o criză. „Nu înţeleg care ar fi fost motivele acestei situaţii. Parcă s-a creat o coaliţie anti-Băsescu. Cred că poporul ar trebui să aibă ultimul cuvânt de spus prin referendum, deşi, din moment ce s-a creat această criză, mă îndoiesc“, a spus Ileana Bulin, de 23 de ani. „Am o părere proastă despre ce se întâmplă pe scena politică. O să fie mai rău, o să fie un haos, o debandadă şi o să rămână la putere cei cu intenţia de a-şi mări veniturile“, a explicat Nicu Dună, de 53 de ani. Afirmaţia lui este susţinută şi de alţi craioveni. „Bine n-o să fie în nici un caz. Au rămas tot hoţii. Cel puţin preşedintele Băsescu spunea lucrurilor pe nume. A încercat, dar n-a avut cu cine. Păcat că tot noi suportăm acţiunile lor“, a afirmat Ana Dincă, de 60 de ani. De fapt, nemulţumirile multor craioveni faţă de decizia parlamentului de suspendare a preşedintelui derivă tocmai din impresia că acţiunile întreprinse de parlamentari sunt în interesul propriu, şi nu al cetăţeanului. „Mă doare ce se întâmplă. De ce majoritatea parlamentarilor fug de uninominal? N-o să fie nici mai bine, nici mai rău. Populaţiei nu i-au spus însă capetele de acuzare“, a explicat Fănel Traşcă, de 52 de ani, nemulţumit fiind şi de modul în care s-au comportat parlamentarii cu diverse ocazii, în condiţiile în care este binecunoscută atitudinea dezaprobatoare a majorităţii cu privire la actele de huliganism de pe stadioane.

„Nu era momentul potrivit să facă asta“

Există însă şi craioveni, puţini, ce-i drept, pentru care decizia parlamentului de suspendare a preşedintelui a fost corectă şi care cred că şeful statului ar trebui să-şi dea demisia. „Să-şi dea demisia, că în doi ani n-a făcut nimic. Ţara trebuie însă să se gândească bine pe cine pune în loc“, a spus Nicolae Slăvoi, pensionar.
Totuşi, atitudinea unora nu este atât de vehementă, chiar dacă recunosc că acţiunile din ultima perioadă de pe scena politică i-au dezamăgit. „Nici n-a fost bine, nici n-o să fie bine. Părerea mea e că toţi sunt corupţi. Partidele din opoziţie s-au unit pentru propriile interese. În momentul de faţă nu ai pe cine să alegi, nu văd un om capabil să fie preşedinte“, a spus Octavian Zorilă, de 20 de ani.
Indiferent de motivele care au stat la baza deciziei parlamentarilor, craiovenii sunt de părere că nu era momentul să ajungem într-o situaţie de criză. „Nu era momentul potrivit să facă asta. Nu ştiu dacă avem oameni pregătiţi să fie politicieni. Prea se luptă pentru putere şi pentru imaginea lor ca politicieni şi prea puţin de oameni. Ar trebui să facă politică din plăcere şi nu pentru interese proprii şi din nevoia de bani“, a declarat Doralia Buţă, de 38 de ani.

Înmormântarea bate suspendarea

Dacă la oraş vestea suspendării s-a răspândit cu mare viteză, la ţară, oamenii şi-au văzut mai departe de treburile şi datinile strămoşeşti. Vineri dimineaţă era zarvă mare în satul Dudoviceşti, din comuna Şimnicul de Sus. Oamenii aflaseră de decizia suspendării lui Traian Băsescu abia la primele ore ale dimineţii, când au deschis televizoarele. Ar fi aflat în timp util, susţin ei, de marile schimbări, dacă nu s-ar fi concentrat aproape toţi să îşi înmormânteze un vecin. Chiar dacă nu toţi cunoşteau motivele pentru care preşedintele a fost suspendat, o părere tot avuseseră timp să-şi formeze.
„Am auzit că l-au dat afară, dar nu ştiu, maică, de ce. Eu l-am susţinut şi îl susţin în continuare, dar degeaba îl votez eu dacă vin alţii şi-l schimbă când vor ei. Adică e ca şi cum nu m-aş duce la vot, că oricum ăia care sunt contra lui Băsescu câştigă“, a spus Elena Gheană, din comuna Dudoviceşti.

Băsescu, văzut ca ghimpele din coasta premierului

De aceeaşi părere era şi vecina sa, de la câteva case mai la vale, Ana Zamfir. După ce se informase despre tot ce mişcă-n ţară, femeia ieşise să facă puţină curăţenie pe la poartă. Că-l vrea ca preşedinte pe Băsescu nu avea nici o îndoială, însă stătea pe gânduri când venea vorba despre inamicul acestuia, Călin Popescu Tăriceanu. „Unde găsim altul mai bun? Au pe cineva cei de la PNL? Poate vreun politician din ăsta care vrea doar puterea“, a adăugat Ana Zamfir.
Că Băsescu este ca un ghimpe în coastă pentru premier a fost de părere şi Dumitru Traşcă, tot din comuna Şimnicu de Sus, dar din satul Izvoarele. „Prima dată trebuia să-l dea pe Tăriceanu afară şi pe urmă să se facă ordine. Aşa, ei se ceartă precum chiorii, iar cei care suferă suntem tot noi, că ne-au uitat“, a menţionat Traşcă. Părerea consăteanului nu a fost însă împărtăşită şi de Mariana Oprea, pensionară, care crede că suspendarea e normală, pentru că preşedintele nu a făcut mare lucru pentru ei, pensionarii, până în prezent. „Dacă ar fi alegeri, sigur nu l-aş mai vota pe Băsescu, aş lăsa şi pe alţii să vină, să vedem ce o să facă“, a povestit femeia.

Tăriceanu, caracterizat „taier cu două feţe“

La câţiva kilometri, în comuna Pieleşti, locuitorii dezbătuseră deja problema suspendării. În primul magazin alimentar de la intrarea în comună, câteva persoane încercau să-şi impună propriile păreri ca fiind cele mai bune. „Îi îngrăşăm pe toţi, unul câte unul. Nu aş vota pe nimeni dacă s-ar face alegeri, pentru că toţi politicienii sunt o apă şi-un pământ. Aşa că nici Băsescu nu e mai bun“, spunea cu năduh vânzătoarea, Viorica Strănuleanu. Unul dintre clienţi intră repede în vorbă cu ea şi i-o taie scurt. „Ba eu nu sunt de acord cu porcii de la PSD, în frunte cu Mircea Geoană. Ar trebui să se facă alegeri anticipate, că aş vota pentru el cum am făcut şi data trecută“, striga Ştefan Băiuţă. „Taier cu două feţe“, aşa era caracterizat premierul Tăriceanu de altă femeie, Constanţa Hurgoi, din comuna Pleniţa, care a spus răspicat că acesta una vorbeşte şi alta face. „Dar ce, Băsescu e mai bun?“, a replicat de peste gard un doljean necăjit că „nimic nu se mişcă în ţara asta“. „A fost şi Băsescu acuzat de nu ştiu câte ori. Cum l-au scos de fiecare dată basma curată? Acum i-a venit şi lui rândul, că a stat degeaba vreo trei ani, că n-a făcut mare lucru“, a continuat intrigat bărbatul.

„… mai bine a fost u PSD“

În cealaltă parte a judeţului, în comuna Podari, oamenii erau destul de confuzi în ceea ce priveşte motivul suspendării preşedintelui. „De ce vor să-l dea jos? Vă spun eu! Pentru că s-au strâns toţi mafioţii în jurul guvernului şi voiau să-şi ia partea, dar el nu i-a lăsat. Tăriceanu e cel mai pervers, el îi scoate ochii lui Băsescu“, a declarat Sever Badea. Nici Eugen Ioana, alt doljean, nu privea cu ochi buni scandalul care a luat amploare în Capitală, susţinut pe aceeaşi linie de Florea Creţu, un pensionar de 61 de ani. „Tăriceanu ăsta se schimbă după cum bate vântul. Cu ce ne avantajează cearta lor? O să se cheltuiască bani în plus cu alegerile, bani care ar fi trebuit să îi dea pentru a face lucruri bune în ţara asta“, a spus Creţu. În schimb, Cristi Mircescu şi ai lui susţin că situaţia este total opusă, vinovat de criza politică fiind doar preşedintele Băsescu. „Păi, normal că el e de vină, pentru că n-a fost în stare să facă schimbări care să se vadă. Parcă acum văd că tot mai bine a fost cu PSD. După ce nu mai sunt, acum le ducem dorul ca şi lui Ceauşescu“, a concluzionat Mircescu.
În schimb, în comuna Bucovăţ, oamenii nu s-au arătat prea interesaţi de anunţatele schimbări. Treburile zilnice şi necazurile îi ţineau departe de lumea politică. „Să pună altul, dar mai bun, că de ăsta ne-am cam săturat. Nu dai tu un ban în plus la pensie, dar, în schimb, măreşti toate alimentele de nu ştiu câte ori… Halal preşedinte. Să mai încercăm şi altul“, a menţionat Maria Vasile. „Mi-a părut rău de el“, a spus, pe de altă parte, Maria Cristea când a venit vorba de preşedintele României. „A încercat să facă şi el ceva, dar cu cine, dacă toţi ar fi vrut numai să ia fără să muncească nici un pic? Voiculescu, Tăriceanu şi Iliescu, ăştia trei sunt ţapii ispăşitori pentru criza politică în care ne adâncim“, a încheiat Maria Cristea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII