16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAparatura medicală, un pericol pentru bolnavi

Aparatura medicală, un pericol pentru bolnavi

În lipsa unui contract de service pentru repararea aparaturii medicale din dotare, Spitalul de Urgenţă Craiova nu poate asigura servicii minime de îngrijire a bolnavilor. Chirurgii sunt nevoiţi să amâne operaţii sau să trimită bolnavii pentru investigaţiile necesare la centre medicale particulare.

În urmă cu două săptămâni, un grup de medici sesiza conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova în legătură cu necesitatea achiziţionării unui aparat nou de anestezie pentru blocul operator de la etajul VI care deserveşte Clinica de Ortopedie. Medicii susţineau că vechiul aparat, unul din cele două aflate în dotarea blocului operator de zeci de ani, se defectează frecvent, punând în pericol viaţa bolnavilor: „Aparatul nu poate asigura anestezia în condiţii optime de securitate“.
În ciuda avertismentelor, aparatul a fost reparat şi repus în funcţiune. Contactat de reporterii Gazetei de Sud, şeful Clinicii de Ortopedie, dr. Dan Grecu, a spus că aparatul de anestezie este doar unul dintre puţinele dispozitive pe care medicii se mai pot baza: „Cred că, în prezent, aproximativ 20% din aparatura medicală a spitalului este în stare de funcţionare“.

Tomograful s-a stricat

Pe lângă atâtea probleme create de aparatura veche, ceea ce mai lipsea era o defecţiune şi la aparatura medicală modernă (puţină, ce-i drept) achiziţionată pe bani grei în ultimii ani de Ministerul Sănătăţii. De câteva zile, computerul tomograf s-a defectat, iar pacienţii sunt plimbaţi cu targa până la Centrul Prima Medical pentru o astfel de investigaţie.
Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova neagă că ar fi probleme atât de grave cu aparatura medicală şi spune că persoanele care susţin acest lucru sunt răuvoitoare. „Singurul aparat care perturbează activitatea este tomograful, dar, în baza contractului pe care îl avem cu altă unitate care are în dotare un astfel de aparat, pot fi asigurate urgenţele. Între timp, noi am luat legătura cu firma Siemens care asigură service-ul şi cred că repararea aparatului este o chestiune de zile“, a declarat Petre Iordache, directorul administrativ al SJU Craiova.

Fără contract de service

Dacă pentru tomograf spitalul are contract de service cu producătorul, pentru o parte din celelalte dispozitive medicale nu pot fi efectuate reparaţii pentru că nu există contract de service. Potrivit directorului administrativ, SJU Craiova abia acum organizează licitaţie pentru contractele de service pe 2007 şi până la definitivarea acestor contracte reparaţiile se fac în baza unor acte adiţionale la contractele pe 2006. „Având în vedere însă că spitalul nu are voie să modifice preţurile, multe dintre firme nu au vrut să semneze actele adiţionale la valoarea de anul trecut“, a explicat Iordache.

Condiţii grele

Sunt însă şi voci care afirmă că spitalul a pierdut contractele de service din cauza condiţiilor impuse şi a faptului că nu îşi onorează la timp obligaţiile financiare prevăzute în contract. Până anul trecut, principalul partener al SJU Craiova era Centrul Judeţean de Aparatură Medicală (CJAM) Dolj, singura firmă de profil finanţată de stat (este în subordinea Ministerului Sănătăţii). Aceasta a pierdut însă contractul pentru o parte din aparatura spitalului, pentru că nu ar fi avut voie să practice adaos comercial. „Fiind instituţie de stat, suntem îngrădiţi de norme care nu ne permit să avem adaosuri comerciale. Din această cauză am şi pierdut licitaţia, iar contractul a fost semnat până la urmă cu o firmă din Cluj“, a susţinut ing. Viorel Bărăgan, directorul CJAM Dolj. Acesta a mai spus că altă condiţie care i-a determinat să renunţe ulterior să mai participe la licitaţiile organizate de spital a fost impunerea de către unitatea sanitară a unui număr de revizii mai mic decât cel recomandat de specialiştii CJAM. „Ei ar fi vrut una – două revizii pe an, iar nouă nu ne convenea, pentru că mare parte din aparate fiind foarte vechi, în lipsa unei revizii corespunzătoare ar fi trebuit reparate mai des, iar pentru aceste reparaţii noi nu am fi primit nici un ban“, a mai spus directorul CJAM Dolj.

Reprezentanţii CJAM susţin că, din cauza acestor condiţii, dar şi a obiceiului de a nu plăti la timp serviciile primite, nici o firmă nu a mai vrut să participe la licitaţii, iar spitalul ar fi rămas în prezent fără contract de service.

Spitalul este în afara legii

SJU Craiova ar fi trebuit să intre în faliment dacă s-ar fi respectat actele normative în vigoare. Legea spune că nici o unitate sanitară nu poate să încheie contract în vederea finanţării cu Casa de Asigurări de Sănătate dacă nu are contract de service pentru aparatura medicală din dotare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU